Informații de ultimă oră despre testele de salivă pentru elevi. Toți părinții trebuie să știe asta

Stan Filon 02.12.2021, 13:55
Informații de ultimă oră despre testele de salivă pentru elevi. Toți părinții trebuie să știe asta

Testele de salivă care urmează să fie folosite în școli au început să sosească în instituțiile de învățământ din toată țara! Trebuie specificat faptul că elevii vor fi testați acasă, de către părinți, însă există pericolul ca acestea să vină deja compromise, din cauza traseului lung pe care l-au parcurs și pentru faptul că acestea au fost livrate vrac, iar cei care le vor tria sunt profesorii.

Testele de salivă vor fi distribuite la pungă elevilor din toată țara

Așadar, testele de salivă cu care vor fi testași elevii au început să ajungă în școli. Profesorii s-au trezit cu cutii întregi de componente de testare a elevilor. Angajații școlilor sunt cei care trebuie să trize testele, deoarece acestea au venit vrac. Profesorii le vor separa și le vor da elevilor în câte o pungă testele necesare pentru o săptămână. Mai exact, elevii vor primi la începutul fiecarei săptămâni câte două teste. Părinții sunt cei care vor asambla testele acasă și le revine misiunea să-i testeze pe cei mici.

Din păcate, există riscul ca testele să fie compromise, din cauza traseului lung pe care îl parcurg până să ajungă să fie folosite, mai ales că ele au fost livrate vrac. Scandalul testelor de salivă izbucnit după ce un parlamentar USR a făcut publică informația privind starea în care au sosit testele. Acesta spunea că statul român ar fi trebuit să respingă testele respective. Sindicatele din învățământ spun că testele de salivă ar putea fi deja compromise!

Testele de saliva vor fi distribuite la punga elevilor din toata tara
Testele de saliva vor fi distribuite la punga elevilor din toata tara

Cum a gafat ministrul Educației în timp ce demonstra cât de ușor se face testul de salivă

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual”, spun reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și cei ai Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

În opinia sindicatelor, de livrarea testelor trebuia să se ocupe Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), instituția care a semnat contractele.

„Întrebarea firească pe care și-o pun părinții și cadrele didactice este următoarea: instituția care a lansat licitația, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică așteaptă niște explicații, urgent! Altfel, această mult așteptată testare riscă să se transforme într-un mare eșec! Cine își permite să-și bată joc de sănătatea copiilor și a cadrelor didactice este iresponsabil!”, se arată în comunicatul comun semnat de cele două federații sindicale.

Între timp, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a filmat mai multe tutoriale prin care le arată părinților și profesorilor cât este de ușor de efectuat testul. Din păcate, într-unul dintre clipuri ministrul a scăpat pe jos testul de salivă prelevat de la un elev de 10 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe