Informații de ultimă oră despre atacul ucrainean asupra Insulei Șerpilor. Pierderi semnificative ale forțelor rusești

Elena Avramescu 22.06.2022, 10:50
Informații de ultimă oră despre atacul ucrainean asupra Insulei Șerpilor. Pierderi semnificative ale forțelor rusești

Pierderile din forțele autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR), unul dintre mandatarii Rusiei în estul Ucrainei, s-ar fi putut ridica la aproximativ 55% din forța inițială, au susținut serviciile de informații britanice.

Atacul ucrainean asupra Insulei Șerpilor provoacă pagube masive Rusiei

Concentrațiile grele continuă, în timp ce Rusia face eforturi pentru a învălui zona Sievierodonetsk prin Izium în nord și Popasna în sud. Rusia se pregătește să încerce să desfășoare un număr mare de unități de rezervă în Donbas. Se discută în continuare situația victimelor.

Autoritățile ruse nu au făcut publice numărul total al victimelor militare din Ucraina din 25 martie. Cu toate acestea, autodeclarată Republica Populară Donețk (DPR) publică cifrele victimelor forțelor DPR. Începând cu 16 iunie, RPD a recunoscut 2128 de militari uciși în acțiune și 8897 răniți, de la începutul anului 2022.

Rata victimelor DPR este echivalentă cu aproximativ 55% din forța sa inițială, ceea ce evidențiază uzura extraordinară pe care o suferă forțele ruse și pro-ruse în Donbas.

Razboi in Ucraina, ziua 105. Rusii isi consolideaza pozitiile pe Insula Serpilor
Insula Serpilor. Foto: Maxar/ Twitter

Este foarte probabil ca forțele DPR să fie echipate cu arme și echipamente învechite. Pe ambele părți, abilitatea de a genera și desfășura unități de rezervă pe front devine probabil din ce în ce mai critică pentru rezultatul războiului.

Personalul general al forțelor armate ucrainene susține că a ucis aproximativ 34.100 de soldați ruși în total între 24 februarie și 21 iunie. Afirmațiile nu au fost verificate independent.

Ucraina spune că a lovit remorcherul naval rusesc cu rachete Harpoon

În urmă cu câteva zile, Ucraina a declarat că forțele sale au lovit vineri un remorcher rusesc cu două rachete Harpoon în Marea Neagră, pentru prima dată când a susținut că a lovit o navă rusă cu arme antinavă furnizate de Occident.

Remorcherul, identificat drept Vasiliy Bekh de guvernatorul regiunii Odesa, transporta soldați, arme și muniție pe Insula Șerpilor ocupată de ruși din Marea Neagră, a spus marina ucraineană.

Armata ucraineană a publicat un videoclip cu ceea ce spunea că două rachete Harpoon lovin nava în aplicația Telegram. Reuters nu a putut verifica în mod independent filmările.

„În timpul războiului la scară largă din Marea Neagră, (rachetele antinavă) au fost folosite de două ori, mai întâi Neptunul (de fabricație ucraineană), iar astăzi, 17 iunie, Harponul. Ambele utilizări au avut succes. În același timp, apărarea aeriană a navelor rusești s-a dovedit a fi complet ineficientă”, a declarat Direcția de Comunicare Strategică a Forțelor Armate.

Rachetele Harpoon fac parte din gama de arme străine pe care aliații occidentali le-au trimis în Ucraina pentru a o ajuta să evite invazia Rusiei din 24 februarie. Racheta antinavă Harpoon folosește un radar activ și zboară chiar deasupra apei pentru a se sustrage apărării. Poate fi lansată de pe nave, submarine, avioane sau baterii de coastă.

Comandamentul Naval al Ucrainei a declarat că remorcherul rus avea la bord un sistem de rachete antiaeriene TOR.

Flota Rusiei de la Marea Neagră domină în Marea Neagră, iar Moscova și-a folosit supremația maritimă pentru a impune o blocare navală a porturilor ucrainene, împiedicând exporturile vitale de cereale.

Urmăriți Impact.ro și pe