Influența lui Putin este în scădere. „Promisiunea încălcată” creează tensiuni în Rusia

Andrei Dumitrescu 05.10.2022, 16:28
Influența lui Putin este în scădere. „Promisiunea încălcată” creează tensiuni în Rusia

La 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat prima mobilizare militară de amploare de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Într-un discurs televizat, el a declarat că proiectul era necesar pentru a proteja țara și integritatea sa teritorială.

Anunțul a declanșat demonstrații și atacuri asupra centrelor de recrutare din întreaga țară și a dus la arestarea a aproximativ 2.400 de persoane, potrivit OVD-Info, un important monitor al protestelor.

Desfășurarea mobilizării a părut haotică.

Au existat rapoarte conform cărora persoanele care nu îndeplineau condițiile de mobilizare, inclusiv tații a patru sau mai mulți copii, bărbații cu dizabilități sau cei care au depășit vârsta limită de recrutare, au primit notificări din partea armatei, ceea ce a sporit furia publică și a provocat o rară dispersie de critici din partea oficialilor guvernamentali.

Sute de mii de ruși au căutat o cale de scăpare, fugind la punctele de trecere a frontierei cu țările vecine pentru a pleca și a se eschiva de la încorporare.

În primele patru zile după anunț, aproximativ 260.000 de bărbați ar fi călătorit în străinătate. Într-un sondaj realizat de institutul de sondaje independent Levada Center, aproape jumătate dintre respondenți au declarat că au simțit teamă după anunțul mobilizării, iar 13% – furie.

Mii de persoane care au fost mobilizate ar fi fost considerate inapte pentru serviciu și s-au întors acasă.

În timp ce protestele s-au diminuat în urma unei represiuni dure din partea autorităților, consecințele politice ale mobilizării și ale eșecurilor continue în războiul din Ucraina ar putea fi semnificative, spun analiștii.

Popularitatea lui Putin va fi probabil afectată, iar influența sa asupra puterii ar putea slăbi, pe măsură ce tensiunile dintre diferitele facțiuni din elita politică cresc.

Mobilizare „puțin prea târziu”

Armata rusă a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, când Putin se confrunta cu o scădere a cotei de popularitate, după ce așa-numitul „efect Crimeea” a dispărut. Acest termen se referă la creșterea semnificativă a popularității sale după ce Rusia a ocupat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Dar eșecul de a asigura o victorie rapidă, recentele eșecuri pe front și acum mobilizarea nepopulară ar putea alimenta nemulțumirea față de guvernul rus și față de Putin însuși.

În septembrie, sondajele au arătat o scădere a popularității sale la 77%.

Mai mult, mobilizarea, lansată ca răspuns la o contraofensivă ucraineană de succes, s-ar putea să nu aducă o răsturnare dramatică pe câmpul de luptă, care ar putea mobiliza publicul în jurul președintelui rus.

„Nu cred că mobilizarea rusă va schimba cursul acestui război pentru că este puțin prea târziu, de asemenea, probabil prea puțin”, a declarat pentru Al Jazeera Konrad Muzyka, analist în domeniul apărării și director al Rochan Consulting.

Potrivit lui Muzyka, armata rusă se va confrunta cu diverse provocări în desfășurarea soldaților nou recrutați, nu numai din cauza experienței limitate a acestora, ci și pentru că armata nu a reușit să rezolve problemele logistice, inclusiv furnizarea de echipament adecvat, arme și chiar alimente.

Au existat rapoarte privind moralul scăzut în rândul trupelor rusești, chiar înainte de recrutare. Trimiterea în grabă a soldaților recrutați pe câmpul de luptă, fără o pregătire sau echipament suficient, este posibil să exacerbeze nemulțumirea în rândurile armatei.

De asemenea, mobilizarea nu va putea compensa alte probleme semnificative, cum ar fi epuizarea armamentului greu și a muniției. Este puțin probabil ca nici importurile raportate din Iran și Coreea de Nord să ajute în acest sens, a declarat Muzyka.

Promisiune încălcată

După ordinul de mobilizare, perspectiva unor noi înfrângeri militare și a pierderii de vieți ale rușilor civili în război a alimentat anxietatea publicului.

În sondajul Levada Center, aproximativ 88% dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de războiul din Ucraina, în creștere de la 74% în august.

Guvernul rus a încercat să îmbrace proiectul în același limbaj pe care l-a folosit pentru a justifica invazia pe scară largă din februarie, făcând referire la lupta împotriva nazismului și la o confruntare existențială cu Occidentul, dar de data aceasta nu a ajutat la obținerea sprijinului public sau la calmarea temerilor.

„Când Putin face comparații cu cel de-al Doilea Război Mondial, se amăgește singur. Nu cred că acest mesaj se vinde foarte bine în Rusia”, a declarat Serghei Radchenko, profesor distins Wilson E Schmidt la Universitatea Johns Hopkins.

Fundația legitimității lui Putin pare, de asemenea, să fie zdruncinată.

Jumătate din bărbații mobilizați dintr-o regiune rusă au fost trimiși acasă. Comisarul a fost concediat

Potrivit lui Anton Barbashin, analist politic și director editorial al Riddle Russia, implicarea populației rusești la o asemenea scară reflectă o „promisiune încălcată a politicii externe a lui Putin” – că aventurile sale militare străine nu vor intra în casele rușilor.

Însă, în opinia lui Barbashin, este puțin probabil ca îngrijorările tot mai mari ale rușilor să declanșeze tulburări în masă. Pierderea legitimității ar duce la o intensificare a violenței de stat pentru a spori frica și controlul asupra populației, a spus el.

Tensiuni în cadrul elitei politice

În timp ce represiunea politică s-ar putea intensifica în viitorul apropiat, această pierdere de legitimitate ar putea slăbi controlul lui Putin asupra puterii și capacitatea sa de a echilibra diversele interese și grupuri conflictuale din cadrul elitei politice.

În ultimele zile, frustrarea din cadrul elitei politice ruse a ieșit în evidență, pe măsură ce criticile publice privind problemele legate de proiect și eșecurile războiului s-au intensificat.

Personalități publice apropiate lui Putin, inclusiv liderul cecen Ramzan Kadîrov și omul de afaceri Evgheni Prigojin, au atacat în mod deschis Ministerul Apărării. Generalul-locotenent în retragere Andrei Gurulyev a acuzat, de asemenea, conducerea armatei că „minte” și că prezintă rapoarte false conform cărora situația de pe front este bună.

La sfârșitul lunii septembrie, un ministru adjunct al apărării responsabil cu logistica a fost demis, alăturându-se astfel altor câțiva care au fost înlăturați în ultimele luni din cauza unor eșecuri percepute.

Absența ministrului apărării Serghei Shoigu de la evenimentele publice până de curând a alimentat speculațiile privind divergențele dintre acesta și Putin.

De asemenea, în presa occidentală au apărut rapoarte privind nemulțumirea tot mai mare în cadrul eșaloanelor superioare ale armatei ruse față de deciziile președintelui.

Potrivit lui Gulnaz Sharafutdinova, profesor de politică rusă la King’s College din Londra, războiul ar putea exacerba slăbiciunile și tensiunile sistemice.

„Nu există o corespondență unu la unu între o victorie în Ucraina și supraviețuirea regimului. Dar probabilitatea de supraviețuire este într-adevăr mai mică dacă Rusia pierde”, a declarat ea.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...