Piața grădinițelor private încă are locuri disponibile pentru antreprenorii dornici să-și deschidă o afacere, având în vedere că, în România, locurile în grădinițele de stat nu sunt suficiente. Cererea pentru înființare de grădinițe particulare este mare, la fel și investiția. În continuare îți prezentăm care sunt pașii de urmat, ce acte și ce avize îți trebuie pentru a deschide o grădiniță.
Grădinițele particulare cu program prelungit au devenit modelul unei afaceri de succes la noi țară, datorită serviciilor pe care le oferă celor mici, transformate în beneficii pentru părinții cu un program încărcat. Aceștia își lasă copiii la grădinițe private până după-amiaza, când se termină programul lor de la birou.
Însă, în spatele imaginii frumos ambalate a unei grădinițe sunt multe detalii pe care ar trebui să le cunoști înainte de a-ți transforma ideea într-un adevărat business. În primul rând, trebuie să știi că investiția inițială este una semnificativă și poate depăși suma de 200.000 de euro. În cazul în care vrei să cumperi și clădirea în care grădinița își va desfășura activitatea, valoarea investiției se va dubla.
Înființarea unei grădinițe nu este deloc simplă, întrucât implică un proces complicat de autorizare, dar și respectarea mai multor cerințe. Dat fiind că în centrul acestei activități se află copilul, înființare unui loc destinat lui, în care acesta să-și desfășoare activitatea, presupune un grad ridicat de responsabilitate.
Antreprenorii care și-au lansat o afacere în acest domeniu spun că pașii de urmat în deschiderea unei grădinițe private sunt destul de anevoioși, iar procedura durează mai mult de un an și jumătate și implică: procurarea unui spațiu adecvat acestui tip de activitate, dotarea lui, precum și întocmirea dosarului pentru autorizație, care va fi depus la ARACIP (instituție aflată în subordinea Ministerului Educației și Cercetării), pentru programarea vizitei de evaluare, notează startups.ro.
În dosarul pe care îl veți depune la ARACIP trebuie să existe o cerere tip în vederea începerii procedurii de autorizare de funcționare provizorie pentru grădiniță, dar și un raport de evaluare internă.
Raportul de evaluare internă trebuie să conțină:
În ceea ce privește profitul, acesta este unul sigur, mai ales după patru, cinci ani, iar nivelul acestuia depinde de numărul copiilor înscriși.
„Este o afacere profitabilă dacă avem în vedere că sunt din ce în ce mai multe persoane dornice de a deschide o grădiniță. Primim tot mai multe solicitări de autorizare din partea agenților economici care vor să înființeze o grădiniță pentru copiii angajaților, dar și de la fundații sau asociații care vor să desfășoare activități în domeniul învățământului preșcolar“, declara Constanța Mihăilă, directorul general al Consiliului Național de Evaluare și Acreditare a Învățământului.
Citește și: Cât costă să îți dai copilul la o grădiniță privată. Prețurile pleacă de la 2000 de euro