Inevitabilul s-a produs. Lovitura primită de toţi posesorii de maşini diesel

Ioana Bucur 19.01.2021, 12:30
Inevitabilul s-a produs. Lovitura primită de toţi posesorii de maşini diesel

După câteva săptămâni în care au crezut că pot respira ușurați, inevitabilul s-a produs. Lovitura primită de toți posesorii de mașini diesel, chiar din prima zi a noului an.

Lovitura primită de toţi posesorii de maşini diesel

Noul an a adus noi scumpiri la pompă. Lovitura primită de toți posesorii de mașini diesel este cu atât mai mare cu cât, în toamna anului trecut, prețurile la motorină scăzuseră semnificativ. Astfel, în septembrie 2020, prețul motorinei, la pompă, ajunsese, în nordul țării, la 4.31 lei pe litru, în timp ce în sud, în București de exemplu, șoferii plăteau și 4.27 lei pe litru, în acea perioadă.

Însă prima zi a anului 2021 a adus un nou val de scumpiri, atât pentru posesorii de mașini diesel cât și pentru cei de mașini pe benzină. Începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ora 00:00, prețul carburanților a crescut, ca urmare a majorării de accize operate conform Codului Fiscal, potrivit Agerpres.

Lovitură pentru posesorii de mașini diesel. Se întâmplă din 2021
Ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie 2021

Posesorii de mașini diesel au scos mai mulți bani din buzunar. Cu cât s-au scumpit motorina și benzina

Ministerul Finanțelor a anunțat că, începând de la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are valoarea de 1.827,13 lei pe mia e litri, în creștere față de 1.773,46 lei pe mia de litri. În cazul posesorilor de mașini diesel, prețul accizei pentru motorină a ajuns la 1.674,55 pe mia de litri, față de 1.625,37 lei pe mia de litri, cât era înainte de 1 ianuarie 2021.

Noile majorări au adus o creștere a prețului pentru benzina și motorina de la pompele benzinăriilor cu șase bani, ținând seama de faptul că aceste taxe, acciza și TVA-ul, reprezintă în jur de jumătate din prețul final al carburanților.

Cele mai mici prețuri la benzină și motorină

Pe 31 decembrie 2020, cu doar câteva ore înainte de aplicarea noilor scumpiri ce i-au afectat atât pe posesorii de mașini diesel cât și pe cei de mașini pe benzină, cele mai mici prețuri pentru carburanți se găseau în Galați. Pentru un litru de benzină standard, șoferii plăteau, în ultima zi a anului 2020, 4,51 lei, în timp ce litrul de motorină costa 4,54 lei.

În cazul celor mai mari orașe din țară – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța – litrul de benzină standard costa undeva în jurul valorii de 4,66 lei, iar cel de motorină standard, 4,7 lei, arăta platforma peco-online. Principalele lanțuri de benzinării de pe piața din România sunt la 4.31 lei/litru, în timp ce în sud, în București de exemplu, prețul fiind chiar și de 4.27 lei/litru.

Prețul carburanților ar putea să crească din nou. Surpriză pentru toți posesorii de mașini diesel

Posesorii de mașini diesel și pe benzină ar putea să primească o nouă lovitură, în 2021. Prețul carburanților ar putea crește din nou, după hotărârea Comisiei Europene de a reduce emisiile de carbon cu 55%.

„Comisia a definit propunerile legislative care urmează să fie prezentate până în iunie 2021 pentru a pune în aplicare noul obiectiv, inclusiv: revizuirea și extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii; adaptarea Regulamentului privind partajarea eforturilor și a cadrului privind emisiile aferente exploatării terenurilor; consolidarea eficienței energetice și a politicilor în materie de energie din surse regenerabile și consolidarea standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele rutiere”, se arată într-un comunicat al Executivului Comunitar.

Potrivit specialiștilor în domeniu, această măsură va duce la o majorare cu 60 de bani a prețului la motorină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...