Editorial

Indispensabilul, blasfemia și energia

Mihnea Tălău 26.08.2022, 17:40
Indispensabilul, blasfemia și energia

De cele mai multe ori, incompetența merge mână în mână cu autosuficiența. Desigur, este bine să ai o părere bună despre tine, dar când ți-au murit lăudătorii, să bați singur toba, ca surda, e ușor jenibil.

Indispensabilul Dom’ Popescu

Se poate lesne aprecia, prin puterea propriilor declarații, că un astfel de toboșar este chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu. ”Alintat” de unii răutăcioși cu apelativul – sinistrul – că, cică rimează cu ministrul.

O eventuală schimbare a sa, i se pare o conspirație intergalactică, a dușmanilor răi și fameni, care vor răul României, de ce nu, a întregii planete. El este convins, după propriile spuse, că nu i se poate reproșa nimic vizavi de modul în care își face treaba la minister.

“Aş pune doar o întrebare retorică: cine are totuși interesul să schimbe un ministru al Energiei înainte de iarnă, când se apropie o iarnă complicată? Părerea mea e că nimeni”, a spus, cu o zi în urmă, Virgil Popescu, într-o intervenție televizată.

Păi Dom’ Popescu, după iarnă vine și vara. Vara trebuiesc făcute stocurile. Și tot așa. Cum putem pretinde să ne debarasăm de acesta persoană indispensabilă. Chiar ar trebui numit pe viață!

Deși pe făraș, Virgil Popescu vrea să mai dea o lovitură românilor. Cere scăderea plafonului de compensare la energie

Mai ales că ne-a asigurat că schema de compensare a facturilor pentru populație, rămâne în vigoare.

”Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor”, a mai afirmat ministrul.

Și cum să nu îl credem. Ca și atunci când s-a făcut liberalizarea pieței energiei, concomitent cu stoparea și închiderea foarte multor facilități de producție de energie în România. Cică prețurile nu se măresc…

România în top, la prețul pentru energie

Oricum, munca sa a fost încununată cu succes. România are astăzi al treilea cel mai mare preț din Europa pentru energie – 516 euro pe Megawatt.

Plătim de două ori mai mult ca polonezii și de aproape 3 ori și jumătate mai mult decât spaniolii și portughezii, țări care au plafonat însă prețul la electricitate.

Și exemplele pot continua – Norvegia…148,4 euro/MWh,  Estonia…154,5 euro/MWh,  Danemarca…188,4 euro/MWh.

Cred că nu trebuie să amintim că la capitolul salarizare, România se bate cu Bulgaria pentru lanterna roșie în UE. Mai mult, ultimele barometre europene realizate în 45 din cele 52 de state ale bătrânului continent, arată că țara noastră se clasează  pe penultimul loc din punct de vedere al puterii de cumpărare, dar pe primul la impozitare.

Cum a fi să cerem noi, acum, schimbarea unui Popescu, cu guvernul Ciucă, cu tot, după atâtea mărețe realizări. Blasfemie!

La iarna ne vom încălzi doar cu gândul la ei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...