Indicele ROBOR la trei luni. Cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

Beatrice Dumitru 31.08.2022, 12:47
Indicele ROBOR la trei luni. Cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat ce se întâmplă cu indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. Indicele a deschis săptămâna în ușoară creștere. Care este valoarea indicelui ROBOR miercuri?

Valoarea indicelui ROBOR la trei luni

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a deschis săptămâna în uşoară scădere, la 7,95%.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni a crescut la 7,95%, de la 7,94%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor publicate de BNR. O cotaţie similară, de 7,94% nu a mai fost înregistrată din 25 mai 2007. La începutul acestui an, indicele ROBOR la trei luni era 3,02%, iar creşterea la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Indicele ROBOR la trei luni. Cea mai mare valoare din ultimii 15 ani
Indicele ROBOR a înregistrat o ușoară creștere.

Cât este indicele IRCC

Pe de altă parte, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,11% de la 8,12%. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,25% de la 8,26% cât era în şedinţa anterioară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

La începutul lunii august, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a acuzat băncile că ”au sărit calul” în privinţa nivelului ROBOR, care s-a dus mult peste rata de politică monetară.

ROBOR la trei luni şi la șase luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, depăşiseră 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Evoluţia indicelui ROBOR este influenţată, printre altele, de politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...