Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Valoarea la care a ajuns

Andra Daoud 27.06.2022, 13:53
Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Valoarea la care a ajuns

Vești proaste pentru românii care au credite. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou, ajungând luni, 27 iunie, la o valoare de 6,26%, cu 0,06 procente mai mult față de valoarea înregistrată în ședința de vineri a BNR. Este cea mai mare valoare din ultimii 10 ani, arată specialiștii. Și indicele ROBOR la 6 luni a atins săptămâna trecută o valoare maximă pentru ultimul deceniu.

Indicele ROBOR la 3 luni, cea mai mare valoare din ultimii 10 ani

Banca Națională a României vine cu vești proaste pentru românii care au credite. După ce săptămâna trecută indicele ROBOR la 6 luni a atins cea mai mare valoare din ultimul deceniu, astăzi și indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la un nivel-record pentru ultimii 10 ani. Dacă la începutul anului 2022, acesta avea o valoare de 3,02%, în șase luni a ajuns să fie mai mult decât dublu.

Creșterea accelerată a indicelui ROBOR a început odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, după care acesta s-a menținut pe o pantă ascendentă. Dacă în 24 februarie, prima zi a războiului, ROBOR-ul era 3,61%, astăzi a ajuns la un maxim istoric de 6,26%. Indicele ROBOR la 3 luni îi afectează direct pe cei care au credite în lei, pentru că în funcție de valoarea lui se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Cea mai mare cotație înregistrată de ROBOR la 3 luni până acum fusese cea din data de 4 decembrie 2012, când BNR a stabilit o valoare de 6,25% pentru această variabilă, valoare care luni, 27 iunie 2022, a fost depășită.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Valoarea la care a ajuns
Indicele ROBOR este folosit pentru calculul dobanzilor la credite

Ce este indicele ROBOR

Și indicele ROBOR la 6 luni, care este folosit pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă continuă să crească, după ce săptămâna trecută a înregistrat, la rândul său, un maxim istoric pentru ultimul deceniu. Luni, 27 iunie 2022, indicele ROBOR la 6 luni este de 6,39%, cu 0,06 procente mai mult față de valoarea înregistrată vineri.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR. Cotația ROBOR depinde de mai mulți factori, cei mai importanți având legătură cu politica monetară a BNR. O contribuție importantă o au, de asemenea, inflația, lichiditatea disponibilă pe piață și politica fiscală.

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. La finalul celui de-al doilea trimestru din 2022, IRCC este de 1,86%.

Urmăriți Impact.ro și pe