Indemnizaţie şomaj 2022. Ce valoare are şi cum o pot obţine absolvenţii de liceu sau facultate

Stan Filon 12.05.2022, 15:25
Indemnizaţie şomaj 2022. Ce valoare are şi cum o pot obţine absolvenţii de liceu sau facultate

Absolvenţii de liceu sau de facultate trebuie să știe că beneficiază de ajutor de șomaj, dacă nu își găsesc un loc de muncă în cel mult 60 de zile de absolvire, potrivit Legii nr. 76/2002. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a emis un comunicat de presă prin care anunță condițiile în care absolvenții pot beneficia de ajutorul de șomaj oferit de stat.

Absolvenții de liceu și facultate au dreptul la ajutor de șomaj

Tinerii absolvenți de liceu sau facultate sunt asimilați șomerilor, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Potrivit articolului 82 din Legea nr. 76/2002, „prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”.

Mai exact, pentru a primi ajutorul de șomaj, absolvenții fără un loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire.

Absolventii de liceu si facultate au dreptul la ajutor de somaj
Absolventii de liceu si facultate au dreptul la ajutor de somaj

Cât este anul acesta ajutorul de șomaj pentru absolvenți

Chiar dacă absolvenții se înregistrează în perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor, aceștia vor putea primi indemnizația de șomaj abia după expirarea celor 60 de zile. Ajutorul de la stat se va primi timp de șase luni, calculate de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată de la 500 de lei la 525,5 de lei, la 1 martie 2022. Ținând cont de aceste cifre, valoarea indemnizației lunare primite de absolvenți în acest an va fi de 267,75 de lei.

Conform articolului 42 din Legea nr. 76/2002, nu beneficiază de indemnizație de șomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Dosarul se depune la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă

De asemenea, nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care, la data solicitării dreptului, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii, precum și absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, în condițiile legi.

Iată ce documente trebuie depuse la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă:

  • actul de identitate;
  • actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
  • declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate.

Ajutorul de șomaj se acordă absolvenților, potrivit Legii 76/2002, o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Pe de altă parte, dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot primi indemnizația.

Urmăriți Impact.ro și pe