Incidența de la care carantina de noapte devine obligatorie zilnic în România. Pentru weekend ea trebuie să depășească 4 la mie

Ana Anitoiu 23.09.2021, 10:16
Incidența de la care carantina de noapte devine obligatorie zilnic în România. Pentru weekend ea trebuie să depășească 4 la mie

Incidența de la care carantina de noapte devine obligatorie zilnic în România a fost stabilită de autorități. Pentru cea impusă doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, aceasta trebuie să depășească 4 la mia de locuitori.

Reguli pentru carantina de noapte

Carantina de noapte se impune luând în calcul incidența cumulată la nivel de localitate, nu de județ. Aceasta deoarece chiar dacă la nivel de județ incidența este mică, la nivelul uneia sau mai multe localități aceasta poate fi considerabil mai mare.

Pe timpul nopții se poate circula liber, fără o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la muncă, în toate localitățile în care incidența cumulată nu depășește 4 la mie. Însă, pentru cele în care se impune carantina de noapte, în intervalul orar 20:00 – 05:00 se poate circula cu documentele menționate, numai în următoarele situații:

  • în interes profesional și înapoi către casă;
  • pentru asistenţă medicală ce nu se poate amâna şi nu poate fi făcută la distanţă, dar şi pentru cumpărarea de medicamente;
  • aflarea în tranzit sau în timpul unor călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada carantinei de noapte, cum ar fi cele cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane. Dovada se face cu biletul sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie.
Incidenta de la care carantina de noapte devine obligatorie zilnic in Romania. Pentru weekend ea trebuie sa depaseasca 4 la mie
O politista verificand documentele unui sofer

La ce incidență se impune carantina de noapte zilnic

Dacă în localitățile în care incidența cazurilor Covid-19 cumulată în 14 zile depășește nivelul de 4 la mia de locuitori, carantina se impune în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cea zilnică devine obligatoria atunci când incidența trece de 7,5 la mie.

Carantina de noapte impusă zilnic are aceleași reguli ca și cea obligatorie în weekend. Este valabilă tot între orele 20:00 și 05:00 și sunt admise aceleași excepții, cu utilizarea acelorași documente.

La ce incidență se închid magazinele la ora 18:00

Totodată, conform hotărârii de Guvern 932/2021, magazinele pot fi deschise doar în intervalul orar 05:00 – 18:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. în localitățile în care incidența este peste 4 la mia de locuitori.

Însă, dacă incidența cazurilor de Covid-19 ajunge la 7,5 sau depășește acest prag, magazinele trebuie să respecte acest program nu doar în weekend, ci în fiecare zi a săptămânii.

Dacă incidența cumulată la 14 zile se situează între 3 și 6 la mie, se aplică o nouă serie de reguli. Accesul în restaurante, cafenele, cluburi, la cinema, săli de spectacole, terase și evenimente, printre altele, se face pe baza certificatului verde, a unui test negativ sau a unei dovezi a trecerii recente prin boală. Vezi AICI lista restricțiilor ce se aplică acum în România!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...