Incident rar în Atlanticul de Nord. Ce s-a întâmplat cu un submarin rus urmărit de o navă de război britanică

Beatrice Dumitru 07.01.2022, 17:05
Incident rar în Atlanticul de Nord. Ce s-a întâmplat cu un submarin rus urmărit de o navă de război britanică

Un incident petrecut între un submarin rusesc și o navă de război britanică petrecut în urmă cu mai mult de un an a fost dezvăluit abia acum de Ministerului Apărării din Regat. „Misiune vitală de a proteja apele Marii Britanii”, au precizat autoritățile. Aceasta ar putea fi prima coliziune între navele rusești și cele britanice de la finalul Războiul Rece.

Submarin rusesc, incident cu o navă de război britanică

Un submarin rusesc, urmărit de o navă de război britanică aflată în patrulare în Atlanticul de Nord, a lovit un sonar remorcat de aceasta. Inicidentul s-a petrecut în urmă cu mai mult de un an, dar abia acum a fost dezvăluit de Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Potrivit Marinei Regale Britanice, HMS Northumberland a efectuat o „misiune vitală de a proteja apele Marii Britanii și de a descuraja activitatea nucleară în 2020”. Submarinul a fost localizat cu ajutorul sonarului remorcat, un tub lung prevăzut cu hidrofoane sensibile care ascultă sub apă.

Incident rar în Atlanticul de Nord. Ce s-a întâmplat cu un submarin rus urmărit de o navă de război britanică
Incident în Atlanticul de Nord.

La sfârșitul anului 2020, un submarin rus urmărit de HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul său remorcat. Marina Regală urmărește în mod regulat navele și submarinele străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării, relatează CNN.

Incidentul surprins de camerele de filmat

Nu este clar dacă submarinul rus a suferit vreo daună, dar nava de război britanică a fost nevoită să-și anuleze misiunea și să se întoarcă în portul din Scoția pentru a înlocui echipamentul avariat. Incidentul a fost văzut de o echipă de televiziune care filma un documentar, iar camerele de filmat au surprins echipajul strigând: „Ce naiba a fost asta?”, potrivit BBC.

De obicei, Ministerul de Justiție nu comentează astfel de operațiuni, dar acest incidentul a fost surprins de camerele de filmat. Activitatea submarinelor rusești a crescut în ultimii ani, iar fregatele Royal Navy patrulează regulat în Atlanticul de Nord.

Incidentul ar putea fi prima coliziune între navele rusești și cele britanice de la finalul Războiul Rece până în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...