Incident grav deasupra Mării Negre, dezvăluit după o lună de la eveniment. Un avion rusesc lansa accidental o rachetă lângă o aeronavă britanică

Beatrice Dumitru 20.10.2022, 20:23
Incident grav deasupra Mării Negre, dezvăluit după o lună de la eveniment. Un avion rusesc lansa accidental o rachetă lângă o aeronavă britanică

Un incident grav avut loc deasupra Mării Negre. Un avion rusesc de luptă a lansat o rachetă în vecinătatea unei aeronave britanice în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, a dezvăluit ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace.

Ce spune Marea Britanie despre incident

Episodul care a avut loc pe 29 septembrie l-a determinat pe ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace să ia măsuri și să se asigure că zborurile de supraveghere de rutină deasupra Mării Negre, în vigoare din 2019, sunt acum escortate de avioane armate.

Ben Wallace a declarat membrilor Parlamentului de la Londra că incidentul a avut loc în „spațiul aerian internațional”, adăugând că un avion RAF RC-135 Rivet Joint „a fost interacționat” de două avioane SU-27 rusești, dintre care unul „a lansat o rachetă în vecinătatea RAF Rivet Joint dincolo de raza vizuală”.

Incident grav deasupra Mării Negre. Un avion rusesc a lansat o rachetă lângă o aeronavă britanică
Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie.

Suntem incredibil de norocoși că episodul nu a provocat ceva rău, pentru că pune în pericol viața multor oameni, dar nu a fost o escaladare deliberată”, a spus Ben Wallace.

Rusia a dat vina pe o defecțiune tehnică

El a acuzat, de asemenea, Rusia că acționează uneori cu nesăbuință și se apropie la o distanță de 4-6 metri de aeronavele NATO, notează The Guardian.

Rusia a dat vina pentru incident pe o defecțiune tehnică la avion, în timp ce Ben Wallace a precizat că l-a contactat pe omologul rus Serghei Șoigu, căruia i-a expus îngrijorările pe care le-a provocat această situație periculoasă.

Ministrul a adăugat că Marea Britanie a împărtășit informații despre ceea ce s-a întâmplat cu aliații și va continua să efectueze incursiuni regulate cu RAF Rivet Joint în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, ceea ce a făcut din 2019.

Ben Wallace, vizită urgentă în SUA

Ben Wallace a efectuat o vizită urgentă în SUA, pe fondul temerilor că Putin va lansa un atac nuclear, iar presa britanică a speculat asupra plecării grăbite a ministrului la Washington. Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a subliniat urgența situației și a precizat că discuțiile lui Wallace cu oficialii de la Washington nu puteau fi purtate la telefon.

Am fost la Pentagon, Departamentul de Stat, Consiliul pentru Securitate Națională și au fost și alte întâlniri și m-am asigurat că înțelegem cu toții procesele noastre de planificare cu privire la ceea ce am face în cazul unei game întregi de lucruri. Nu cred că oamenii ar trebui să fie alarmați de asta”, a spus Ben Wallace, citat de Reuters.

Se presupune că discuțiile au acoperit cele mai recente evoluții ale situației din Ucraina, inclusiv recentele atacuri masive ordonate de Putin asupra centralelor energetice ale Kievului și posibilitatea ca președintele rus să ordone un atac nuclear demonstrativ.

Vladimir Putin și-a intensificat atacurile în Ucraina în ultimele zile, în urma atacului asupra podului Kerci. Atacurile rusești cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene sunt acte de „lașitate” ale lui Vladimir Putin, a spus Marea Britanie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...