Închisoarea supranumită ”Bastilia României”, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales de ea după moartea lui Ceaușescu

Iancu Andreea 15.05.2021, 18:16

România se putea mândri în anii 1800 cu un penitenciar din care nu a reușit să evadeze nimeni, închisoarea Doftana, supranumită „Bastilia României”, fiind folosită până în epoca Ceaușescu. Clădirea acesteia a găzduit nume importante din istoria țări și beneficia de mai multe secții cu celule luminate ce alternau cu cele întunecate, unde erau încarcerați deținuții periculoși. Închisoarea a trecut prin mai multe schimbări de-a lungul timpului și se regăsește în cadrul localității Telega, din județul Prahova.

Închisoarea Doftana, supranumită ”Bastilia României”, un penitenciar de temut printre deținuți

La doar câțiva kilometri de Capitală, în localitatea Telega, se află unul dintre cele mai de temut penitenciare din trecut, din România. Închisoarea Doftana, supranumită și „Bastilia României”, a început să fie utilizată în 1895 până în anii 1960, perioadă în care clădirea a găzduit mai mulți deținuți politici și infractori. Aceasta era divizată în mai multe sectoare luminate și întunecate, dar beneficia și de încălzire centrală și curent electric. Clădirea penitenciarului urma forma unei potcoave, având opt secții numerotate în ordine alfabetică, de la A la H, cu celule diferite, trei dintre ele luminate, iar alte cinci întunecate.

Închisoarea putea fi considerată o adevărată capodoperă arhitecturală, având dimensiuni impresionante. Clădirea beneficia de spital, numeroase curți interioare, ateliere de croitorie și tâmplărie și beci. Totodată, penitenciarul era extrem de bine păzit, existând zvonuri că nimeni nu a reușit vreodată să evadeze din închisoarea Doftana. În privința celulelor din secțiile întunecate, acestea nu dispuneau de geamuri, iar holurile aveau ferestrele vopsite astfel încât să nu pătrundă lumina soarelui. Dintre toate secțiile penitenciarului, secția H era cea mai de temut, niciun deținut nedorind să ajungă încarcerat aici. Aceasta găzduia doar deținuții foarte periculoși, aici aplicându-se și pedepsele pentru infractori.

Cum a ajuns închisoarea supranumită
Închisoarea Doftana, supranumită „Bastilia României”

De la muzeu la ruină. Ce s-a ales de închisoarea Doftana după moartea lui Ceaușescu

Printre numele importante care au trecut pragul penitenciarului Doftana s-au numărat Gheorghe Gheorghiu-Dej, Emil Bodnăraș, Corneliu Zelea Codreanu și chiar Nicolae Ceaușescu. Gloria sa a apus însă după instaurarea regimului comunist în România, când închisoarea Doftana a fost transformată în muzeu. Clădirea sa a ajuns ulterior o ruină după moartea liderului Nicolae Ceaușescu, din lipsă de fonduri.

Astăzi, „Bastilia României” este un monument istoric din clasa A, cu o suprafață de 8.000 de metri și o evaluare de 1,2 milioane de euro. În anul 2011, închisoarea a fost trecută în domeniul privat al localității Telega, organizându-se trei licitații, la care nu s-a prezentat niciun doritor pentru achiziționarea spațiului. Ceea ce a fost unul dintre cele mai de temut spații de încarcerare, zace astăzi în ruină, vizitatorii având accesul interzis la închisoarea Doftana pentru a evita pericolul de accidente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...