Angajatul băgat la închisoare din cauza unei știri false care acuza românii că fură copii

Claudiu Surmei 02.04.2019, 13:00
Angajatul băgat la închisoare din cauza unei știri false care acuza românii că fură copii

Un tânăr de 19 ani din Franța a fost condamnat la 18 luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de agresarea a doi români. Incidentul a avut loc în urma răspândirii unei știri false potrivit căreia românii fură copii pentru a face trafic de organe.

În ultima vreme, românii care locuiesc în zonele sărace din apropierea Parisului au devenit ținta atacurilor rasiste. Francezii au început să atace grupuri de români, după ce au citit pe rețelele de socializare o știre falsă potrivit căreia aceștia ar fura copii pe care ulterior i-ar vinde pentru organe. Zvonul fals s-a răspândit repede, iar atacurile au devenit tot mai dese și mai violente.

Pe 26 martie, 2 bărbați români, care se aflau în camioneta lor, au fost luați la bătaie de aproximativ 20 de persoane. Autoritățile au reușit să prindă unul dintre agresori, un tânăr de 19 ani care este angajat municipal la
Aulnay-sous-Bois. Acesta a fost judecat cu celeritate, a recunoscut că a luat parte la agresiune, dar a negat că i-ar fi lovit pe cei doi români. La proces, judecătorul a reținut caracterul rasist al agresiunii.

18 luni închisoare pentru agresarea românilor pe care i-a acuzat că „fură copii”

Tânărul de 19 ani a fost găsit vinovat de agresarea celor doi români și a fost condamnat la 18 luni de închisoare, după ce s-a stabilit că atacul a avut caracter rasist. În plus, atacatorul a fost obligat să despăgubească victimele cu câte 3.000 de euro.

A fost prima condamnare de acest fel, după ce în ultima vreme pe rețelele de socializare au apărut tot mai multe știri false potrivit cărora românii din zonele sărace din apropierea Parisului ar umbla în dube și ar fura copii pentru organe. Alte trei procese similare au fost amânate.

Tot mai mulți români au devenit victimele atacurilor cu caracter rasist în Franța. Incidentele au avut loc pe fondul răspândirii știrilor false despre români pe internet. Guvernul francez a catalogat informațiile din online ca fiind „fake news”, iar atacurile rasiste drept „derive inacceptabile.”

Urmăriți Impact.ro și pe