EXCLUSIV

Începe vaccinarea copiilor sub 12 ani. Medicul Virgil Musta: „Numărul de copii care fac infecții, unii chiar și infecții mai severe, este mai mare”

Gabriela del Pupo 25.01.2022, 13:36
Începe vaccinarea copiilor sub 12 ani. Medicul Virgil Musta: „Numărul de copii care fac infecții, unii chiar și infecții mai severe, este mai mare”

Doar 3000 de copii înscriși pentru demararea campaniei de vaccinare a copiilor mai mici de 12 ani. Un studiu realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2), transmit reprezentanții Guvernului.

Campania stagnează, adulții sunt reticenți însă pericolul este mare

Chiar dacă la începutul pandemiei se anticipa că cei mici nu vor fi afectați de virus într-o măsură atât de mare ca adulții, ultimele valuri au demonstrat că, mai ales dacă suferă și de alte boli, cei mici pot face forme severe.

„Este dificil de răspuns, campaniile de vaccinare în ultimul timp au stagnat, atât cea a copiilor de peste 12 ani, cât și cea a adulților. A fost o perioadă când lumea s-a vaccinat, în valul al 4-lea când lumea s-a speriat de numărul foarte mare de cazuri severe, dar după aceea în valul 5 când au văzut că marea majoritate a cazurilor sunt mult mai ușoare se pare că s-au relaxat.

Pe de altă parte spre deosebire de valul 1, 2 sau chiar 3, s-a constatat că numărul de copii care fac infecții și care fac chiar și infecții mai severe, este mai mare. Dar este o problemă de comunicare cred.” a declarat Virgil Musta pentru impact.ro.

Virgil Musta despre cat rezista anticorpii COVID dupa vaccinare
Virgil Musta despre cat rezista anticorpii COVID dupa vaccinare

Ce ar trebui să facă autoritățile?

Campania poate fi personalizată la nivel local și persoanele care și-au asumat rolul de vectori de opinie, primari și aleși locali, ar trebui să se implice mai mult, spune medicul.

„Ar trebui ca prin lideri locali sau prin medici de familie să se transmită acest semnal, cât de important este să fie protejați și copiii. Pentru că e o categorie la care toată lumea e foarte sensibilă și am avut situații în care părinții au spus eu m-am vaccinat, dar mi-e frică să îl vaccinez pe copil, pentru că avea anumite dubii legate de vaccinare”. Aceste lucruri ar trebui cumva eliminate, dar eu nu sunt specialist în comunicare.”

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cum se manifestă o formă gravă la un copil de 6-7 ani?

Se manifestă cu insuficiență respiratorie care necesită terapie intensivă, au ajuns copii să fie și intubați. Marea majoritate a copiilor care fac forme severe sunt între 14 și 18 ani. Dar copiii care au comorbidități, care au boli, malformații congenitale, care sunt mai grăsuți, care au diabet, aici ei reprezintă un factor de risc. Ar fi primii care ar trebui convinși, sau părinții să îi ducă la vaccinare. E un lucru care și pe noi ne frământă și nu am mai știut ce să zicem oamenilor. Din păcate e o reticență foarte mare creată în subconștientul lor.” a mai spus medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...