Începe inspecția. O echipă de experți se află în drum spre centrala nucleară Zaporojie

Beatrice Dumitru 29.08.2022, 09:02
Începe inspecția. O echipă de experți se află în drum spre centrala nucleară Zaporojie

Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie, au anunţat sâmbătă Rusia şi Ucraina. După mai multe runde de discuții cu Rusia, o echipă de experți a Agenției Internaționale pentru Energie va ajunge la centrala nucleară Zaporojie pentru inspecție.

Inspecție la centrala nucleară Zaporojie

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat luni dimineață că se îndrepta către centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ținta mai multor atacuri în ultimele săptămâni.

Într-o fotografie care însoțește mesajul său, șeful AIEA apare în poză cu o echipă formată din mai multe persoane, purtând șepci și veste cu sigla organismului ONU, care vor inspecta centrala nucleară din Zaporojie notează Le Figaro.

„A venit ziua, misiunea AIEA la Zaporojie este acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei și a celei mai mari centrale electrice din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la fața locului„ în această săptămână”.

„Risc real de catastrofă nucleară”

Rafael Grossi a cerut de câteva luni să poată merge la centrala nucleară și a avertizat asupra „riscului real de dezastru nuclear”. Uzina Zaporojie, unde se află șase dintre cele 15 reactoare ale Ucrainei, a fost capturată de trupele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, și se află aproape de linia frontului în sud.

Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa, în apropierea orașului Energodar, pe râul Nipru. Operatorul ucrainean Energoatom a avertizat, sâmbătă, cu privire la riscul de scurgeri radioactive și incendii după noi bombardamente.

În ultimele săptămâni, centrala nucleară Zaporojie a devenit pricipala preocupare a liderilor occidentali, iar ONU a cerut încetarea tuturor activităților militare din zona înconjurătoare. Volodimir Zelenski a declarat joi că Europa este „la un pas de un dezastru nuclear”, după ce centrala a fost deconectată pentru scurt timp de la rețeaua electrică a Ucrainei și au intrat în funcțiune generatoare de rezervă pentru a furniza energie.

Săptămâan trecută, de joi până vineri, centrala și cele șase reactoare ale sale de 1.000 de megawați fiecare au fost „deconectate total” de la rețeaua națională din cauza deteriorării liniilor electrice, potrivit Kiev, înainte de a fi reconectate și repornite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...