Incendiu violent la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti. Doi morți și zeci de pacienți evacuați, o infirmieră a suferit arsuri grave FOTO

Cătălina Burghelea 11.11.2021, 09:18

Un incendiu violent a izbucnit, joi dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, care este unitate suport Covid. Din primele informații, doi pacienţi sunt decedaţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, secția Covid

Update 11 noiembrie, ora 9:09. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia Covid a Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu, pentru Agerpres.

Update 11 noiembrie, ora 7:43. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, medicul Bogdan Nica, a făcut primele precizări după incendiul izbucnit la secția Covid. Potrivit acestuia, instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.

„Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă… Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii”, a spus Nica, potrivit Agerpres.

Update 11 noiembrie, ora 6:23. O infirmieră a suferit arsuri grave, în incendiul de la secția Covid a Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti.

O infirmieră, în vârstă de 51 de ani, a suferit arsuri, după ce i-a luat foc halatul. Aceasta va fi transferată la Spitalul ”Floreasca” din Capitală, anunță Mădălin Ipatie, Director Serviciul de Ambulanță Prahova.

”Doi pacienți au decedat, iar o altă victimă a suferit arsuri pe o mare parte din suprafața corpului și este transportată către Spitalul ”Floreasca” din Capitală”, a spus Mădălin Ipatie, Director Serviciul de Ambulanță Prahova.

Un incendiu s-a propagat, joi dimineaţă, la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde sunt trataţi bolnavii infectați cu noul coronavirus. Primele date arată că doi bolnavi au murit. Autorităţile locale au activat Planul Roşu Judeţean. Alţi 20 de pacienți au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a spitalului judeţean. Din fericire, incendiul a fost lichidat.

Alarma s-a dat în jurul orei 4.46 dimineaţa, în urma unui apel la 112 care a anunțat un incendiu la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti. Imediat la faţa locului au ajuns șase autospeciale de lucru cu apă și spumă, o descarcerare și 20 ambulanțe SMURD și SAJ, cu 57 de pompieri militari. Pentru această misiune a fost activat Planul Roşu de Intervenție.

Doi bărbaţi, în vârstă de 74 şi 75 de ani, au decedat, iar alți 20 de pacienți au fost evacuaţi din secţia Covid, de la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti.

S-a activat Planul roşu de intervenţie

Din cauza situației, autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie. Incendiul s-a manifestat la parterul unităţii sanitare, pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, fără flacără, cu degajare de fum. Doi pacienţi au decedat, alţi 20 fiind evacuaţi.

Incendiul izbucnit la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, secție Covid, a fost lichidat, iar autorităţile au început transferul pacienţilor către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Prahova, a declarat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Operațiuni speciale de salvare

La faţa locului au fost mobilizate şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o descarcerare şi 20 de ambulanţe SMURD şi SAJ, cu 57 de pompieri militari, potrivit ISU Prahova.

„Din primele informaţii 2 pacienţi sunt decedaţi. La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roşu Judeţean. 20 de pacienţi au fost evacuaţi. La faţa locului au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă şi spuma, 1 de descarcerare şi 20 ambulante SMURD şi SAJ cu 57 de pompieri militari”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

„Spitalul Movila” funcţionează în mai multe corpuri vechi

Secţia de boli infecţioase a SJU Ploieşti, cunoscută drept „Spitalul Movila”, funcţionează într-un loc separat de corpul principal de clădire al spitalului. Secţia este amplasată în zona de nord a oraşului Ploiești, între blocuri de locuinţe, şi funcţionează în mai multe corpuri vechi de clădire.

IGSU a precizat că focul, care s-a manifestat într-un salon de la parterul unei clădiri, pe o suprafaţă de aproximativ 20 metri pătraţi, a fost, în cele din urmă, lichidat. Incendiul ar fi izbucnit chiar de la instalația de oxigen la care erau conectați pacienţii infectați cu Sars-Cov-2.

Pacienţii salvați au fost transferați la UPU Ploieşti

Autorităţile au transferat pacienţii către sediul principal al Spitalului Judeţean Ploiești.

„Nu este un spital al primăriei Ploieşti. Am ajuns acolo, că am fost informat şi mi se pare normal să mergem acolo să dăm o mână de ajutor. Sper cu această ocazie să se înțeleagă că a face spitale noi, cu circuite noi nu este un moft”, a spus primarul orașului Ploieşti, Andrei Voloşevici, pentru Antena 3.

Colaj Foto : Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...