Incendiu puternic la Spitalul Slatina. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. 6 persoane au fost intoxicate cu fum VIDEO

Elena Avramescu, Alexandrina Toader 21.04.2021, 12:34
Incendiu puternic la Spitalul Slatina. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. 6 persoane au fost intoxicate cu fum VIDEO

Incendiu puternic la Spitalul Slatina. În urmă cu scurt timp a fost dată o alarmă de incendiu la secția de Psihiatrie a Spitalului din Slatina. Din primele informații oferite până acum este posibil să fie și victime. 36 de persoane au fost evacuate, iar 6 persoane au fost intoxicate cu fum.

Incendiu puternic la Spitalul Slatina

UPDATE Situația celor 36 de pacienți se prezintă astfel: 8 pacienți au fost evaluați medical și transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Slatina, intoxicați cu fum, 24 de pacienți au fost relocați după cum urmează: 8 pacienți la fosta Secție de Psihiatrie a Spitalului Județean din Slatina și 16 pacienți la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, iar 4 pacienți au fost deja externați.

În urmă cu scurt timp s-a început evacuarea pacienților către spitale, cu ajutorul autospecialelor pentru victime multiple iar situația pacienților este următoarea: opt persoane au fost transportate la UPU Slatina, opt persoane au fost transferate la fosta secție de psihiatrie din Slatina, strada Drăgănești; 16 persoane au fost transportate la Spitalul de Psihiatrie Schitu, iar patru persoane au fost externate.

Din primele informații, 22 pacienți vor fi relocați la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, iar alți 8 pacienți vor fi relocați la fosta Secție de Psihiatrie din Slatina. Alți șase pacienți au fost transportați la Spitalul Slatina, cu intoxicație cu monoxid de carbon.

Conform managerului Spitalului Județean Slatina, Dan Stana, se pare că nu există victime în urma incendiului. Acesta a declarat că incendiul a fost provocat de un pacient. În plus, clădirea în care funcționează Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina nu se află în afara permiterului unde funcționează celelalte secții, fiind modernizată de curând, cu toate avizele necesare. Mai mult, la nivelul Spitalului s-a hotărât ca personalul care intra în tura de după-amiază să vină la spital pentru a putea asigura asistența medicală în caz de nevoie.

Încăperea în care a izbucnit incendiul este afectată în proporție foarte mare, în interior se aflau foarte multe materiale combustibile, fapt care a dus la degajarea unei cantități foarte mari de fum, a declarat Alin Băseșteanu, purtător de cuvând al ISU Olt.

Ministerul Sănătății a fost informat despre incendiul produs în Spitalul Județean de Urgență Slatina. Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătății, se deplasează la fața locului pentru a evalua situația și a discuta cu autoritățile locale privind transferul pacienților.

Incendiu puternic la Spitalul Slatina
Incendiu puternic la Spitalul Slatina

Toate persoanele aflate în interior au fost evacuate

În momentul de față se efectuează cercetări la fața locului, atât de către colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru că vorbim de un incendiu și trebuie să stabilească cauza probabilă a producerii acestui incendiu, și sunt și colegii de la Inspectoratul de Poliție Județeană care efectuează cercetarea la fața locului, pentru a stabili vinovăția a ceea ce privește infracțiunea de distrugere de bunuri și punerea în pericol, a declarat și Florin Homorean, prefect de Olt.

În urmă cu scurt timp, Monica Althamer, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a venit la locul incidentului și a declarat că cei8 pacienți care su sosit la Unitatea de Primiri Urgență sunt stabili.

Aș vrea să subliniez că nu pentru explicații am venit, am primit aceleași informații pe care le-ați primit și dumneavoastră referitoare la situația celor 36 de pacienți și la situația personalului medical. Ce este foarte important este faptul că nimeni nu a fost afectat grav, cei 8 pacienți care su sosit la Unitatea de Primiri Urgență sunt stabili, că nimeni din personalul medical nu a fost afectat. Am fost la fosta secție de psihiatrie unde au fost relocați pacienții, o parte dintre ei să-i vedem. Sunt bine, au înțeles situația, s-au speriat însă și-au revenit, erau liniștiți acum, a declarat Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Incendiul produs la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina a reușit să fie, în cele din urmă, lichidat. Se pare că s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la parter și etaj 1, iar imediat după a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Până în prezent au fost evacuate 36 persoane, dintre care 6 persoane au fost intoxicate cu fum și sunt transportate la UPU. În aceste momente se continuă operațiunile de căutare.

Evenimentul a fost anunțat la ora 11:30, având în vedere amploarea și faptul că se cunoștea numărul de persoane aflate în interior. A fost imediat activat Planul Roșu de Intervenție, care a supus suplimentarea forțelor cu toate echipajele disponibile la nivelul județului Olt. La sosirea primelor echipaje incendiul se manifesta la o încăpere de la parterul clădirii, izolatorul spitalului, cu degajare mare de fum. Toate persoanele aflate în interior, respectiv 36 de persoane (ne referim la pacienți), au fost evacuate, 6 dintre aceștia conștienți au fost preluați de echipajele medicale și transportați la spitalul din Slatina, iar dintre cadrele medicale a fost o persoană cu expunere la fum a fost asistată la fața locului și a refuzat transportul la spital. În continuare s-au constituit echipe de căutare și salvare, fiind verificate toate încăperile. În acest moment se acționează pentru evacuarea fumului din întreaga clădire, urmând să se facă cercetări pentru stabilirea cauzei probabile a incendiului, a mai spus declarat Alin Băseșteanu.

Pentru gestionarea situației au acționat 4 mașini stingere, 1 Autoscară, 1 descarcerare, 7 ambulanțe SMURD, 6 ambulanțe SAJ de la ISU OT, 1 mașină stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 2 ambulanțe SMURD, 1 Spital Mobil de la ISU DJ, 1 autospecială transport victime multiple, 2 Ambulanțe SMURD de la ISU TR și 2 ambulanțe SMURD de la ISU VL.

Atenție! În urma incendiului produs astăzi la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina, a fost deschisă o linie telefonică unde pot suna rudele și aparținătorii pacienților, pentru a se interesa de starea acestora și locul unde au fost relocați. Numărul de telefon este 0722359050.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...