Incendiu mare la groapa de gunoi din Arad. Fumul puternic, îngrijorător: „Cea mai mare problemă e vântul puternic”

Iancu Andreea, George Capoeanu 31.07.2021, 23:50
Incendiu mare la groapa de gunoi din Arad. Fumul puternic, îngrijorător: „Cea mai mare problemă e vântul puternic”

Un incendiu generos a izbucnit în această seară la groapa de gunoi din Arad. Fumul puternic și gros a putut fi observat cu ușurință de către locuitorii din zonă. Flăcările, care s-au aprins în zona CET din municipiul Arad, s-au extins pe o suprafață considerabilă, de aproximativ 2000 mp, însă ceea ce îngrijorează echipele ajunse la fața locului pentru a opri focul este faptul că vântul puternic face ca flăcările să se extindă și mai mult.

Incendiu la groapa de gunoi din Arad. Mai multe echipaje acționează pentru stingerea flăcărilor

În această seară, un incendiu puternic a izbucnit la o groapă de gunoi din municipiul Arad, în zona CET. Flăcările au pus în dificultate cele trei echipaje ajunse la fața locului pentru a stinge focul, care s-a extins pe o suprafață de aproape 2000 de metri pătrați. Pompierii din cadrul Detașamentului Arad au intervenit cu trei autospeciale, echipele fiind formate dintr-un ofițer si 10 subofițeri, cu sprijinul unui număr de 10 angajați ai operatorului economic și utilaje.

Totodată, fumul gros s-a putut remarca în zonă, după ce flăcările au cuprins groapa de gunoi. Pentru a se asigura că oamenii se păstrează la distanță de pericol, o avertizare RO-ALERT a fost transmisă pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului. Cu toate că locuitorii s-au arătat îngrijorați cu privire la posibilitatea agravării situației, purtătorul de cuvânt al ISU Arad a dat asigurări că incendiul nu se poate extinde către zonele locuite.

Un incendiu mare a izbucnit la groapa de gunoi din Arad
Pompierii se străduiesc să stingă flăcările izbucnite la groapa de gunoi din Arad

„Cea mai mare problemă e vântul puternic”

Vântul a făcut misiunea echipajelor de stingere mult mai dificilă, însă acesta nu a facilitate extinderea către zonele de locuit, despre care oficialul din cadrul ISU susține că nu sunt în pericol. Totodată, înălțimea gropii a îngreunat misiunea pompierilor. Potrivit informațiilor de la fața locului, pompierii reușesc să stingă flăcările de la suprafață, însă focul aprins în interior face ca incendiul să se reaprindă.

Incendiul nu se poate extinde către zonele locuite. Situația e îngrijorătoare din cauza fumului degajat. ISU Arad a emis mesaj Ro-Alert pentru localitățile unde se propagă fumul. Cea mai mare problemă e vântul puternic care favorizează incendiul pe groapă și îngreunează operațiunile de stingere. Operațiunile sunt îngreunate de înălțimea gropii. Stingem la suprafață, focul izbucnind din nou. Avem sprijinul administratorului gropii care a trimis personal și tehnici, buldozere care să faciliteze accesul apei, a precizat George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, pentru Digi24.

Trei autospeciale sunt utilizate pentru a stinge incendiul din Arad, în încercarea de a elimina disconfortul locuitorilor. În ceea ce privește motivul izbucnirii flăcărilor, reprezentantul ISU Arad incriminează temperaturile extrem de ridicate din această perioadă, purtătorul de cuvânt afirmând că în acest caz a fost vorba despre o autoaprindere.

Se analizează posibilitatea aducerii mai multor camioane cu pământ. După ce stingem, dacă nu e acoperit cu pământ și nu pătrunde apa, incendiul reizbucnește. Acționăm cu 3 autospeciale, am mobilizat personal suplimentar. Încercăm cât de repede să putem stinge pentru a reduce din disconfortul creat în acea zonă. Am mai avut și miercuri noapte un incendiu la aceeași groapă și l-am stins în aproximativ 6 ore. Tot așa, cu forțe sporite. Cel mai probabil, datorită temperaturilor foarte mari, groapa face autoaprindere, municipiul Arad fiind pe cod de caniculă de multă vreme. Și cauza probabilă de miercuri a fost tot autoaprindere, susține oficialul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...