NEWS ALERT

Incendiu de proporții la un magazin din București. Raed Arafat: „Clădirea nu avea autorizație de securitate la incendiu”. Video

Ana Anitoiu 22.03.2022, 23:00

Un incendiu a izbucnit marți după-amiază la magazinul Prosper aflat pe Calea 13 Septembrie din București. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a emis un avertisment referitor la degajări mari de fum. Pompierii au acționat pentru stingerea flăcărilor.

Incendiu la un magazin din Capitală

Update 22 martie, ora 23:00 – Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că magazinul Prosper, care a luat foc marți, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu.

„ Singurul lucru pe care îl ştim la acest moment:  clădirea nu avea autorizaţie (de securitate la incendiu – n.r.). Ultimul control a fost în 2021, dar lipsa autorizaţiei nu înseamnă că nu poate funcţiona. Depinde de motivele lipsei autorizaţiei. Unele pot să însemne închidere, altele pot să însemne doar amendă şi să funcţioneze”.

Update 22 martie, ora 22: 10 – Oamenii din apropierea magazinului Prosper, din sectorul 5 al Capitalei, sunt sfătuiți de Prefectura Capitalei să țină ferestrele în continuare închise, deorece încă este degajat fum, în urma incendiului care a cuprins marți complexul comercial respectiv.

„Încă sunt degajări de fum şi produşi ai arderii, fiind asigurată o monitorizare constantă a calităţii aerului prin cea mai apropiată staţie de monitorizare, B5 – dispusă în Drumul Taberei. Deşi sunt tendinţe de creştere la indicatorii PM 10 şi SO2, direcţia vântului este opusă”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei transmis AGERPRES. În zonă s-a reluat alimentarea cu energie electrică.

Update 22 martie, ora 19:00. Șeful DSU, medicul Raed Arafat, a spus că există riscul ca mall-ul Prosper să se prăbușească în urma izbucnirii incendiului violent.

„Acum câteva minute am vorbit cu inspectorul-șef al ISU București-Ilfov. Situația este sub control. Riscul de propagare este aproape de zero. Victime până acum nu avem, dar va fi verificată întreaga clădire.

Fiind o clădire pe structură metalică, există întotdeauna un risc de prăbușire după un astfel de incendiu și de aceea pompierii sunt extrem de atenți la el și pentru asta au lucrat într-un mod mai defensiv. Vor continua să intervină până lichidează incendiul și până ne asigurăm că zona este în sigurnață.

Continuăm recomandarea care s-a dat și prin RO-ALERT, ca oamenii să nu vină în zona respectivă, să ocolească și cei care au fost sau sunt expuși fumului să închidă geamurile și să nu iasă se se expună direct fumului până se controlează și până dispare acest risc”, a declarat Raed Arafat.

Incendiul a fost localizat. Pompierii au anunțat că suprafața totală ce a fost afectată este de aproximativ 1.200 de metri pătrați.

Update 22 martie, ora 18:25. Pompierii care intervin la fața locului au reușit să împiedice răspândirea incendiului și au stins flăcările de la etajele superioare. Însă, incendiul încă nu a fost lichidat. Au fost trimise în total 27 de autospeciale, șase autoscări, opt ambulanțe și două echipaje de descarcerare, iar locuitorii de la blocurile din zonă au fost evacuați.

Update 22 martie, ora 18:00. Au început să cadă pe trotuar bucăți din complexul comercial Prosper. La fața locului acționează 11 autospeciale de stingere, patru autoscări și două echipaje SMURD.

Știre inițială:

Flăcările se manifestă pe aproximativ 800 de metri pătrați, pe fațadă și acoperiș. Locatarii blocurilor din zonă sunt evacuați. Nu au fost raportate victime.

„Sunt degajări mari de fum influențate de vânt, motiv pentru care solicităm închiderea ferestrelor pentru toate locuințele din zonă”, a transmis ISU.

Mesaj RO-Alert după izbucnirea incendiului

Un mesaj RO-Alert a fost trimis după izbucnirea incendiului la magazinul Prosper din București. Acesta i-a îndemnat pe bucureșteni să ocolească zona, iar pe cei aflați în apropiere să se adăpostească.

„Incendiu major produs pe Calea 13 Septembrie la Complexul PROSPER. Ocoliți zona. Eliberați căile de comunicații pentru a facilita accesul structurilor de intervenție.

Dacă sunteți în apropiere, evacuați zona. Luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DSU și IGSU pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, arată mesajul RO-Alert.

Incendiu violent, în Baia Mare

Un alt incendiu de proporții a avut loc în noaptea de luni spre marți, într-un apartament al unui bloc de pe strada Delavrancea, din orașul Baia Mare. Doi soţi s-au aruncat de la etajul doi al blocului în care locuiau, după ce au izbucnit flăcările.

„În urma incendiului, două victime au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dintre care una în vârstă de 80 de ani, aflată în stare de agitaţie. (…) Incendiul a fost localizat şi s-au înregistrat doar pagube materiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Oana Alexa Gonczi.

Un alt incendiu la un magazin din București a avut loc pe 14 aprilie 2021. Atunci, flăcările au izbucnit la un magazin de haine din Piaţa Veteranilor din Sectorul 6 al Capitalei. Persoanele care erau în piață au fost îndepărtate.

Flăcările au cuprins o suprafaţă de 150 de metri pătraţi. Incendiul a fost localizat şi nu a existat posibilitatea să se extindă. Nu au fost înregistrate victime.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...