Incendiu la Spitalul Județean Constanța. Patru medici au reușit să se autoevacueze

Incendiu la Spitalul Județean Constanța. Patru medici au reușit să se autoevacueze

Astăzi, un incendiu a izbucnit la Spitalul Județean Constanța. Secția de Chirurgie Cardiovasculară a instituției spitalicești a fost cuprinsă de flăcări, iar medicii aflați în incintă au reușit să se autoevacueze.

Un incendiu a avut loc la Spitalul Județean Constanța

Sâmbătă, un incendiu a izbucnit în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, la secția de Chirurgie Cardiovasculară aflată la etajul patru al clădirii. Pompierii ajunși la fața locului au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de 40 mp la blocul operator. În incită se aflau patru cadre medicale care au reușit să iasă din încăpere.

Potrivit pompierilor, cauza incendiului ar consta într-un scurt circuit electric care s-a produs la un dezumidificator. Incendiul a fost stins de către pompierii Serviciului Privat de Situații de Urgență. Pompierii ISU Dobrogea, dar și polițiștii vor demara o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs respectivul incendiu.

incendiu spitalul constanța
Incendiile din spitale sunt provocate de instalatiile electrice invechite

Anul incendiilor în cadrul spitalelor din România

Infrastructura spitalelor din România este una învechită, iar efectele se văd acum, când pandemia de coronavirus a solicitat la maximum instituțiile spitalicești. Rețelele electrice ale acestora au fost ”improvizate” de-a lungul timpului, pentru a putea face față consumului de energie electrică, dar și al aparatelor medicale moderne.

De peste două decenii, guvernele au promis construirea de noi spitale însă proiectele au rămas doar la stadiul de hârtie sau poate nici măcar atât. Realitatea este că românilor le este tot mai frică să ajungă la spital, în primul rând din cauza condițiilor insalubre în locurile care ar trebui să fie cele mai curate și totodată, din cauza nivelului scăzut de siguranță al acestora.

La nivelul țării există aproximativ 350 de spitale publice dintre care, doar două astfel de unități spitalicești pot fi considerate ca și construite de la zero. Restul se află în clădiri vechi, ale anilor ’70-’80 sau poate chiar mai devreme, care fac față cu greu unor astfel de cerințe energetice.

În ultimii zece ani, în România au apărut peste 200 de spitale private, care se pot lăuda cu servicii de înaltă calitate, desigur, toate acestea la un preț pe măsură. Astfel pacienții români, se află de multe ori în imposibilitatea financiară de a se interna în astfel de spitale, din cauza veniturilor mici sau foarte mici, apelând aproape de fiecare data la spitalele de stat.

În ultimul an au avut loc șase incendii la mai multe spitale din întrega țară, iar penultimul a avult loc în data de 22 iunie. Atunci, Spitalul de copii ”Sfânta Maria” din Iași a luat foc. Potrivit ISU Iași, incendiul a izbucnit la etajul 2, unde se află secția ATI. Din fericire, nu a fost nici o victimă însă nu același lucru se poate spune și despre nefericitele astfel de evenimente din ultimul an. Se pare că și în cazul spitalului din Iași, sistemul electric ar fi vinovat pentru  acest incendiu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe