Incendiu la Mănăstirea Tărcuța din județul Neamț. O călugăriță a suferit arsuri ușoare. Doar fațada bisericii a fost afectată

Ana Anitoiu 19.07.2022, 20:25
Incendiu la Mănăstirea Tărcuța din județul Neamț. O călugăriță a suferit arsuri ușoare. Doar fațada bisericii a fost afectată

Un incendiu a izbucnit, marți, la Mănăstirea Tărcuța din comuna Tarcău, județul Neamț. Pompierii intervin la fața locului. Mai multe anexe sunt în flăcări și există riscul ca acestea să ajungă la biserică și la fondul forestier.

Un incendiu a izbucnit la Mănăstirea Tărcuța

Update marți, 19 iulie 2022, ora 20:25. O călugăriță a suferit arsuri ușoare la nivelul feței și al brațelor, dar a refuzat transportul la spital. în urma incendiului de la Mănăstirea Tărcuța din județul Neamț.

Când au ajuns la fața locului primele echipaje de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, generalizat, la chilii, casa praznicală, magazii și gater și exista riscul ca flăcările să ajungă la biserică și la pădure. Fațada bisericii, acoperită cu lambriu din PVC, a fost afectată. Pompierii au fost alertați de un pelerin.

Misiunea pompierilor a fost dificilă, deoarece existau cantități considerabile de materiale combustibile precum lemn, mase plastice și bunurile din încăperi; și de materiale inflamabile, precum uleiuri și carburanți. Incendiul a fost localizat.

Autospecialele au fost alimentate dintr-un pârâu aflat la o distanță de aproximativ doi kilometri. Au fost evacuate o parte din bunurile din interiorul casei praznicale.

Știre inițială:

„În aceste momente pompierii pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la Mănăstirea Tărcuţa din comuna Tarcău. Incendiul se manifestă la mai multe anexe din interiorul ansamblului mănăstiresc cu posibilitatea propagării la biserică şi la fondul forestier”, a transmis ISU Neamţ.

Incendiu la Manastirea Tarcuta
Manastirea Tarcuta

Un alt incendiu la o mănăstire, în februarie

Un alt incendiu a izbucnit la o mănăstire în luna februarie. Atunci, au ars acoperișurile mai multor chilii de la Mănăstirea Nucet din județul Dâmbovița. La acel moment, nu era nimeni în acele spații. Însă, în mănăstire se aflau cinci măicuțe, care s-au autoevacuat. Nu au fost înregistrate victime.

„Intervenţia rapidă a pompierilor a salvat din calea flăcărilor paraclisul mănăstirii, construit din lemn. Acesta se afla lipit de chiliile mănăstirii. În momentul sosirii primelor echipaje de pompieri incendiul se manifesta la acoperişul chiliilor pe o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi”, a transmis atunci ISU Dâmboviţa.

Pentru stingerea acelui incendiu, au fost trimise forțe de la mai multe subunităţi, cu şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, iar pentru asigurarea operaţiunilor de intervenţie au acționat şi două ambulanţe şi un echipaj SMURD.

Alimentarea cu apă a autospecialelor s-a făcut de la un hidrant din zonă şi din fântâna aflată în curtea mănăstirii. În timpul misiunii de stingere a flăcărilor au fost evacuate și bunurile ce se aflau în chilii.

Urmăriți Impact.ro și pe