Incendiile de vegetație au cuprins Portugalia și Spania, iar în Peninsula Iberică au fost rănite mai multe persoane, printre care și pompieri. Până în acest an, incendiile au ars deja peste 275.000 de hectare în Spania și 87.000 în Portugalia, acestea din urmă reprezentând aproximativ 1% din teritoriul portughez, cel mai mare procent din Uniunea Europeană.
Un strigăt de „Fugi, fugi, fugi, fugi” a răsunat, în timp ce flăcări uriașe alimentat de vânturile puternice au prins patru pompieri spanioli, care încecau să fugă pentru a-și salva viața. Incendiul cu care s-au luptat miercuri a avut loc în estul regiunii Valencia, în timp ce încercau să împiedice flăcările să ajungă într-un sat la nord de orașul Valencia.
Trei pompieri au fost răniți de flăcări și mai multe sate din zonă au fost evacuate, au declarat serviciile locale de urgență pe Twitter, preluate de Reuters.
Același incendiu a rănit marți cel puțin zece pasageri dintr-un tren, după ce mai mulți au intrat în panică și au sărit pe geam de teamă că vor fi mistuiți de flăcări, au declarat serviciile de urgență. Mecanicul a reușit să schimbe sensul de mers al trenului, care se îndrepta spre Zaragoza, și să se întoarcă în siguranță la gara din orașul Valencia.
Schimbările climatice au lăsat părți ale Peninsulei Iberice la cel mai uscat nivel din ultimii 1.200 de ani, potrivit unui studiu publicat luna trecută în jurnalul Nature Geoscience.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În Portugalia vecină, peste 1.200 de pompieri și nouă avioane cu bombe cu apă s-au luptat cu un incendiu care a devastat parcul național Serra da Estrela, recunoscut de UNESCO, și a ars peste 27.000 de hectare de la izbucnirea acestuia, pe 6 august.
Fumul de la uriașul incendiu de vegetație din centrul Portugaliei a învăluit niște zgârie-nori din Madrid, la o distanță de peste 400 de kilometri. O imagine din satelit difuzată de serviciile de salvare arată o coloană de fum care se întinde pe 400 de kilometri, distanța dintre Portugalia și capitala Spaniei.
Spania și Portugalia sunt lovite de secetă și caniculă și se luptă cu incendii de vegetație mari. Portugalia, care se confruntă cu o secetă excepțională în acest an, a avut cea mai fierbinte lună iulie în aproape un secol.