Incendii masive în Grecia. Populara plajă Lesbos a fost evacuată

Elena Avramescu 25.07.2022, 06:56
Incendii masive în Grecia. Populara plajă Lesbos a fost evacuată

Incendiile au acaparat mare parte din Europa, iar acum s-au manifestat violent și în Grecia, pentru al doilea an consecutiv. În decursul anukui trecut, flăcările au devastat mare parte din vegetația țării, iar pompierii din mai multe țări, printre care și România, au sărit în ajutor pentru a stopa extinderea acestora, însă nu a fost o muncă deloc ușoară, care s-a desfășurat pe mai multe săptămâni.

Grecia, acaparată de incendii pentru al doilea an consecutiv

Acum, un incendiu pe insula Lesbos din estul Mării Egee a făcut prăpăd, distrugând tot ce a întâlnit în cale, astfel că mai multe case au fost părjolite. Echipajele de pompieri s-au luptat și pentru a stinge incendiile în alte părți ale Greciei, unde temperaturile au ajuns la 40 de grade Celsius. Autoritățile au evacuat atât turiști, cât și rezidenți amenințați de incendii de vegetație pe insula grecească Lesbos.

Incendiul izbucnit sâmbătă dimineață ardea pe două fronturi, lângă satul Vrisa și altul în Vatera, astfel că orimarul din West Lesbos, Taxiarchis Verros, a ordonat evacuarea tuturor care se aflau în stațiunea Vatera Beach, ca măsură de precauție.

„Luptăm pentru a salva casele”, a declarat Taxiarchis Verros, primarul din vestul Lesbos.

Pompierii au dislocat șapte avioane și un elicopter pentru a ajuta la combaterea incendiului, deoarece flăcările au ajuns la extrem de multe case din zonă, punând în pericol viața oamenilor.

Vatera, o plajă de nisip cu o lungime de 8 km se află localizată în partea de sud a orașului Lesbos, fiind un loc turistic extrem de popular, mai ales în sezonul cald. În trecut, Lesbos a fost în fruntea crizei refugiaților din Europa, mai precis în urmă cu șase ani, când au ars mai multe case case iar un pompier a fost rănit.

Incendii masive in Grecia
Incendii masive in Grecia

Pompierii se luptă cu focul lângă granița cu Turcia

Pompierii s-au luptat cu un mare incendiu și în Parcul Național Dadia, cunoscut pentru colonia sa de vulturi negri, care se află localizat lângă granița cu Turcia. Incendiul s-a manifestat vreme de trei zile.

„Avem de-a face cu un teren dificil iar vântul își schimbă deseori direcția”, a declarat ministrul Protecției Civile Christos Stylianidis, coordonând eforturile din aer și de la sol.

Și în Peninsula Peloponez au fost localizate câteva incendii mai mici, a informat postul de radio de stat grec, iar la începutul săptămânii trecute, pompierii au reușit să țină sub control un incendiu pe Muntele Penteli, în nord-estul capitalei Atena.

Incendii masive in Grecia
Incendii masive in Grecia

Un nou incendiu a amenințat casele de la Krestena, în vestul Peloponezului, forțând evacuarea satului Gryllos.

„Flăcările au înconjurat Krestena, există rapoarte despre case distruse, avem nevoie de ajutor”, a declarat Anastasios Karnaros, membru al consiliului local, pentru postul elen Open TV.

Temperaturile au atins maxima de 40 de grade Celsius în unele părți ale Greciei duminică, asta în timp ce valul de căldură a lovit alte părți importante ale Europei, după care s-a extins în est, astfel că este de așteptat să dureze aproape toată săptămâna viitoare, anunță meteorologii.

Grecia suferă pentru a doua vară consecutivă de incendii devastatoare. Anul trecut, incendiile de pădure au distrus aproximativ 121.000 de hectare de pădure în toată Grecia, în timpul celui mai grav val de căldură înregistrat în ultimii 30 de ani.

Meteorologii au avertizat că temperaturile vor trece de 40 de grade Celsius în unele locuri din Grecia, în cursul zilei de sâmbătă, iar căldura va dura până la începutul lunii august. Astfel că este important pentru turiști să țină cont de acest avertisment și să fie precauți, mai ales că lunile acestea sunt înțesate de turiști din toată lumea, care vor să se bucure de frumusețile de neegalat ale teritoriilor grecești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...