EXCLUSIV

Încă un studiu care atrage atenția asupra numărului de mame minore din România. Ministrul Rafila vorbește despre ‘background cultural’. Ce spun sociologii despre cauze?

Gabriela del Pupo 07.11.2022, 18:14
Încă un studiu care atrage atenția asupra numărului de mame minore din România. Ministrul Rafila vorbește despre ‘background cultural’. Ce spun sociologii despre cauze?

Problema numărului în creștere de mame minore a fost discutată în Senat astăzi cu ocazia prezentării unui studiu al Organizației Salvați Copiii. La dezbateri a luat cuvântul și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a identificat problema majoră în faptul că educația pentru sănătate nu este implementată în școli dar și că unele medii încurajează căsătoriile în rândul adolescenților care nu au ajuns încă la majorat.

Impact.ro a stat de vorbă cu doi sociologi pentru a vedea dacă abordarea ministrului, pornită de la date concrete, este îndreptată în direcția corectă.

„Este vorba despre persoane care sunt din familii care nu pot să asigure un control parental”

Sociologul Alfred Bulai este de părere că problema mamelor minore nu trebuie atribuită unui anumit ‘background cultural’, așa cum sugerează ministrul, ci este mai generalizată. Studiul realizat de Salvați Copiii arată că mai mult de opt din zece mame şi gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la şcoală, iar patru din zece accesează doar medicina de familie pe durata sarcinii. De asemenea, două din zece mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.

„E o scuză, în 2020 erau 30.000 de mame minore, vârsta medie era de 15 ani, și nu născuseră la maternitate. Datele acestea sunt de ani de zile, nu este vorba numai despre romi, este vorba despre persoane care sunt din familii care nu pot să asigure un control parental, sunt și mame care sunt plecate de acasă. Noi confundăm lucrurile, sunt căsătorii la vârste sub 18 ani, dar aici este vorba despre mame care au născut fără legătură cu vreo familie.

Problema este că sunt multe fetițe care au rămas gravide exact când a început zona, perioada de fertilitate, la 12, 13, 14 ani, ceea ce este de o gravitate excepțională, mai ales că potrivit legii se cheamă viol. Ori în chestiunea aceasta nu mai contează din ce etnie face parte.

Nu poate să vină politicianul să spună, ce să facem că așa este modul lor de viață. Nu este așa, nu este treaba politicianului să acuze populația oricare ar fi ea. Nu contează etnia, este vorba de dreptul copilului.”, spune sociologul.

„Problema este că numărul crește an de an, aveam 12.000 acum 7-8 ani și acum suntem la 18.000″

Sociologul Gelu Duminică nu este de părere că declarațiile ministrului Rafila identifică problemele societății din România în doar câteva categorii sociale. Salvaţi Copiii menţionează că în anul 2021, potrivit datelor semi-definitive INS, 687 de naşteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani şi că 45% din naşterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. Dintre acestea un sfert nu au făcut analizele recomandate în timpul sarcinii din lipsa banilor.

„Prin cultură noi înțelegem tot ce se transmite non genetic. Parțial are dreptate, marea masă a mamelor minore aparțin familiilor vulnerabile, minorități, turci, tătari și romi, unde există o suprareprezentare. Nu este o majoritate, este o suprareprezentare, de exemplu, 12% din copii născuți din mame mame mame minore, sunt născuți de femei rome. Ponderea romilor în România este de 7%. Dacă este să o luăm așa, principalul factor este socio-economic, al doilea este religios, și al treilea este apartenență la o minoritate.

Nu este departe de adevăr. Educația sexuală și educația pentru sănătate trebuie făcute inclusiv la cadrele de specialitate, inclusiv la profesori. Uneori nici medicii nu transferă informația. Suntem țara cu cele mai multe mame minore din Europa, logic ca este nevoie de un program. Problema este că numărul crește an de an, aveam 12.000 acum 7-8 ani și acum suntem la 18.000. Numărul este foarte mare, numărul de nou născuți scade.”

Gelu Duminică a mai precizat că susținerea mamelor pentru ca acestea să continue studiile poate duce la închiderea „cercului vicios al sărăciei” în care fetele care au avut mame minore vor da naștere unui copil la aceeași vârstă.

„Nu avem un program național, nu avem intervenție punctuală, din cele 18.000 de mame minore din România doar 1000 mai merg la școală. Este numărul de alocații suplimentare care se plătesc pentru mamele minore care se întorc la școală. E nevoie de intervenție, de Direcțiile de Asistență Socială, în primul rând autoritățile locale ar trebui să acționeze.”, a mai spus sociologul.

Romania construieste un nou spital oncologic, la Timisoara
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

„Dar nu putem să facem educaţie pentru sănătate dacă aceşti copii nu merg la şcoală”

Soluțiile pe care le vede ministrul Alexandru Rafila țin mai mult de educație sau de responsabilizarea administrațiilor locale în subordinea cărora cad direcțiile de asistență socială, decât de ministerul pe care îl conduce. Un mod de implicare a ministerului ar fi colaborarea cu autoritățile din zonele unde astfel de cazuri sunt numeroase, pe cazuri punctuale.

„Sunt convins că o să putem să găsim o soluţie pentru ca educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă care să facă parte din curricula de învăţământ, adaptată fiecărei categorii de vârstă. Dar nu putem să facem educaţie pentru sănătate dacă aceşti copii, pentru că discutăm despre copii, nu merg la şcoală. Și este clar că problema este legată de un background cultural, ei aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care, în mod tradiţional, se căsătoresc la vârste extrem de tinere, când sunt minori şi ca urmare au copii. Se căsătoresc ilegal, e o relație consensuală. Aceasta este pe partea de educație, care poate să genereze un proces care că schimbe lucrurile.

În ceea ce priveşte celelalte servicii, acces la serviciile medicale şi cele sociale, aici putem să intervenim dacă suntem în parteneriat cu autoritarea locală. (…) Sunt foarte multe localităţi în care proporţia acestor mame tinere este mare, mult mai mare decât în altele şi focalizarea pe aceste localităţi (…) ar putea să fie una dintre soluţii”, a declarat ministrul Sănătății, conform Agerpres.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...