Încă o încercare de a scăpa plagiatorii de răspundere. Și de data aceasta amendamentul respectiv nu are legătură cu legea

Gabriela del Pupo 14.03.2022, 16:55
Încă o încercare de a scăpa plagiatorii de răspundere. Și de data aceasta amendamentul respectiv nu are legătură cu legea

După ce săptămâna trecută un deputat al Minorităților Naționale a trecut de Comisia de Educație un amendament  care scăpa plagiatorii de răspundere iată că același amendament a revenit însă pe o altă lege. Săptămâna trecută proiectul de modificare a legii educației viza mediatorii dintre școală și mediile defavorizate dar fără nici o legătură cu proiectul a fost introdus un amendament, trecut fără a fi citit în comisie, care scăpa plagiatorii de doctorate care și-au susținut lucrarea până în 2011.

Încă o încercare pe același amendament, dar alt proiect

Parlamentarii USR s-au sesizat și au trimis în comisie proiectul de lege pentru ca acest amendament să fie dezbătut. Astăzi același amendament s-a regăsit într-un alt proiect legislativ, din nou fără legătură cu tema inițiativei.

Astăzi, în Camera Deputaților, coaliția la putere a încercat să forțeze amnistierea plagiatorilor, la doar câteva zile după ultima asemenea tentativă mizerabilă. În doar câteva ore, PSD, PNL și UDMR au trecut prin comisie o grozăvie. Cine are asemenea interese și de unde atât de multă disperare? Suntem cu ochii pe ei și, dacă legea va trece și de plenul Camerei, o vom ataca la Curtea Constituțională. Integritatea în sistemul de învățământ nu e negociabilă și trebuie asigurată de sus până jos, iar plagiatele nu trebuie să aibă termen de expirare, fiindcă asta încearcă această coaliție toxică: să salveze toți plagiatorii pre-2011”, declară senatorul USR Irineu Darău.

De data aceasta inițiativa a venit de la PSD dar amendamentul este identic cu cel de acum câteva zile propus de deputatul minorităților naționale.

Printr-o metodă jenantă, pe ascuns, au introdus într-o lege care nu are nicio legătură cu plagiatul calul troian prin care îi scapă pe plagiatorii prinși cu doctorate înainte de 2011. Faptul că același amendament a fost introdus de doi parlamentari de la două partide diferite denotă o premeditare clară a cuiva. E limpede că cineva acționează concertat, din umbră. Cerem partidelor să se disocieze oficial de această campanie de salvare a plagiatorilor. Iar dacă vor să o facă, să iasă oficial să o spună, nu cu trucuri la comisii, pe ascuns”, declară și senatorul USR Ștefan Pălărie.

Nu se lasă. O fosta judecătoare, acuzată de plagiat, contestă retragerea titlului de doctor în instanță

USR amenință cu sesizare la CCR dacă proiectul va trece

După episodul amendamentului retras de acum câteva zile, deputatul PSD Adrian Solomon a introdus, în ședința Comisiei pentru muncă, două amendamente în proiectul de lege pentru aprobarea OUG 3/2020 pentru completarea art. 284 din Legea educației naționale, amendamente care nu aveau nicio legătură cu obiectul ordonanței.

Unul dintre amendamente prevede amnistirea celor care au plagiat înainte de 2011, cel de-al doilea stabilește cât de rapid să se producă ștergerea responsabilității acestora: în trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. OUG 3/2020 nu avea, inițial, nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legea educaţiei naționale în acord cu decizii ale Curții Constituționale, stabilind ca, în învăţământ, femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii, se arată în comunicatul USR.

Amendamentele deputatului PSD au fost aprobate și în Comisia de învățământ, iar proiectul de lege a și fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. USR a solicitat retrimiterea proiectului la comisie pentru două săptămâni, spre a fi rediscutat, dar deputații coaliției la putere au respins cererea.

Urmăriți Impact.ro și pe