Înălțarea Domnului. De unde provine, de fapt, expresia de Paștele Cailor

Diana Radu 28.05.2020, 09:25
Înălțarea Domnului. De unde provine, de fapt, expresia de Paștele Cailor

Paștele cailor este sărbătorit în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, adică la 40 de zile după Paști. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și drept „Joia iepelor”. Însă, expresia Paștele Cailor a intrat în limbajul popular însemnând cu totul altceva.

Semnificația expresiei Paștele Cailor

O legendă populară spune că la naşterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi şi liniştiti, dar caiifăceau mare hărmălaie. Atunci, Maica Domnului a zis că acei cai să nu fie sătui decât în joia din săptămâna a şasea de după Paşti , căreia i s-a spus şi „Paştele Cailor”.

Zona legendei de proveniență este Transilvania, acolo unde se sărbătorește în zilele când Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. Explicația este că în vechime, atunci când Paștele Ortodox nu coincidea cu cel Catolic, țăranii de credință Ortodoxă împrumutau caii de la țăranii de credință Catolică și invers. Atunci când cele două sărbatori coincideau, caii se odihneau, si era Paștele Cailor.

pastele cailor, semnificatie, sarbatoare
Semnificația expresiei Paștele Cailor. De unde a pornit și ce înseamnă azi?

Expresia „la paștele cailor” a intrat în limbajul românesc desemnând ceva foarte îndepărtat ca timp, sau niciodată. Asta pentru că Paștele Cailor nu are o dată fixă, ci depinde de data în care pică Paștele, drept pentru care nu are o zi exactă trecută în calendar. De asemenea, expresia mai este folistă atunci când se face referință la ceva ce se petrece foarte rar.

Însă, sensul expresiei a fost intrpretat greșit, căci aceasta face referire mai degrabă la ceva instabil, dar care se va petrece cu siguranță atunci când va veni timpul.

În unele zone din țară, Paștele Cailor este prilej pentru organizarea de târguri și pentru încheierea unor afaceri. În această zi caii nu sunt puși la căruță, iar în trecut, în unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.

Urmăriți Impact.ro și pe