În ultima săptămână, în România, 14 persoane s-au infectat cu West Nile. Ce recomandă medicii

Mihnea Tălău 15.09.2022, 17:41
În ultima săptămână, în România, 14 persoane s-au infectat cu West Nile. Ce recomandă medicii

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat, joi, că alte 14 persoane s-au infectat cu virusul West Nile, în ultima săptămână, în România, numărul total ajungând la 37.

Din nefericire s-au raportat și două decese

Toate aceste cazuri au fost înregistrate de la începutul supravegherii infecţiei cu acest virus, adică din 6 iunie, până la data de 15 septembrie.

Un număr de 18 cazuri s-au înregistrat în Bucureşti. Pe judeţe situaţia este următoarea: Botoşani (1), Brăila (2), Braşov (1), Constanţa (3), Dâmboviţa (2), Galaţi (2), Giurgiu (1), Ilfov (3), Iaşi (3), Olt (1). Patru cazuri de infecţie cu virusul West Nile au avut dublă expunere: două în Bucureşti şi în judeţul Constanţa şi alte două în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, transmite Antena3.

De asemenea s-au înregistrat două decese, unul în judeţul Constanţa, cel de-al doilea în judeţul Brăila.

Un nou virus in Romania. West Nile a fost confirmat in Bucuresti. Care sunt zonele in care au fost localizati tantarii purtatori
Virusul West Nile se transmite la oameni prin intepatura unui tantar purtator

Cum se transmite virusul West Nile și care sunt efectele asupra oamenilor

West Nile, din familia Flaviviridae, se întâlnește în regiunile temperate și tropicale. Virusul este originar din Egipt și se întâlnește adesea în Africa, Orientul Mijlociu şi anumite regiuni ale Asiei. Totuși, uneori depășește aceste zone.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Virusul West Nile infectează câinii, pisicile, păsările, caii, liliecii, sconcșii, veverițele și iepurii domestici, dar și oamenii. Principala cale prin care se transmite la om este prin înțepătura unui țânțar infectat.

În ciuda faptului că aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu West Nile nu prezintă niciun simptom, virusul poate avea și efecte grave. Acesta poate provoca meningita sau encefalita West Nile. În foarte multe cazuri poate da doar o ușoară stare de febră.

Specialiștii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre); să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...