Editorial Alin Buzărin

În mileniul trei, cătana Ciucă bate depeșă pe fax

Alin Buzărin 02.11.2021, 18:19
În mileniul trei, cătana Ciucă bate depeșă pe fax

În plină eră informatică, premierul desemnat și-a trimis ”abdicarea” către Parlament făcând uz de tehnologia de-acum mai bine de un sfert de veac

Fiorul și nostalgia

Deocamdată Nicolae Ciucă nu va mai fi premier, dar mai târziu, peste încă vreo săptămână-două de vreme pierdută, nu e exclus ca numele său să fie luat din nou în discuție. Așa cum după Cîțu acum la ordinea zilei pare să fie tot Cîțu, e posibil ca în viitorul nu foarte îndepărtat să vorbim iarăși de Nicolae Ciucă. Sunt ticluitele chiverniseli ale liberalilor, dar nu asta e la ordinea zilei acum. Ci felul în care cel care era cât pe-aci să fie premier (și poate că va și fi) înțelege să comunice în secol XXI, în plin mileniu trei.

Așadar, după ce liberalii aflați deasupra lui Nicolae Ciucă în ierarhia de partid (gloriosul oștean dă ordine doar în cazarmă, eventual și la popotă) au decis că acesta trebuie să-și depună mandatul, vajnicul gradat a pus mâna pe fax să informeze Parlamentul asupra celor întâmplate! Data acțiunii este 1 noiembrie 2021, era noastră. E posibil și e de sperat ca la Parlament faxul să fi fost demult suit în pod și învelit cu o husă, pentru a fi scos acolo doar dacă va fi să fie prin preajmă vreo expoziție de obiecte vintage. Iată cum, în luminata și tehnologizata Românie, anul 1992 reînvie dintr-o dată, cu tot fiorul și nostalgia trecutului!

Exercițiul lecturii

E greu de imaginat cum Nicolae Ciucă a absolvit atâtea școli militare și are biografia atât de stufoasă, pentru că zilele trecute l-am văzut citind de pe o foaie o luare de poziție pe care în mod normal un candidat la funcția de premier ar fi trebuit s-o exprime liber. Ciucă silabisea cu greu, mesteca vorbele, se împleticea ca un școlar repetent din clasa a patra, exercițiul lecturii părând să-i fie totalmente străin. Oare nu găsim în țărișoara asta pe cineva care reușește să citească fără impotmoliri câteva rânduri? Dacă găsim, ar trebui să-l punem numaidecât premier!

În mileniul trei, cătana Ciucă bate depeșă pe fax
Nicolae Ciucă

Cu furierul călare

În Executivul pe care Nicolae Ciucă era pregătit să-l conducă există și un Minister al Digitalizării sau cam pe-acolo, oricum, ceva în legătură cu tehnologia informației. Chiar dacă există acel minister, candidatul la ocuparea cabinetului unu de la Palatul Victoria trimite faxuri. Bine că n-a chemat furierul regimentului să-l trimită cu calul, să ducă scrisoarea la Parlament! Mai avea și varianta transmisionistului, cel cu alfabetul Morse, punct, linie, punct, dar și acea metodă, veche de peste un veac, părea ceva mult prea novator pentru retardul tehnologic al personajului!

Onoarea e dulce, borșul e acru

Pe vremuri, adică pe la finalul veacului al nouăsprezecelea, Moș Teacă, legendarul căpitan al lui Anton Bacalbașa, spunea ordonanței să pună mâna pe telegraful regimentului și să-i trimită tabachera acasă, să i-o umple consoarta cu tutun. ”Trăiți, nu merge”, răspundea subalternul. ”Nu merge? Carevasezică l-i stricat!”, răspundea nervos ”gradul superior”, care ”nu-i suferea pe bacalaureați, în afara celor care erau nepoți de-ai colonelului”, cum îl descrie autorul. Iar cea mai filosofică remarcă a lui Moș Teacă e de-a dreptul sclipitoare: ”Onoarea e dulce, borșul e acru!”.

Pentru Nicolae Ciucă și borșul, și onoarea și faxul par să fie, toate, la fel de dulci.

Urmăriți Impact.ro și pe