În ce situații ai voie, de fapt, să nu porți mască în spații închise. Acestea sunt cele 6 excepții

Rădulescu Valentin 23.05.2020, 15:51
În ce situații ai voie, de fapt, să nu porți mască în spații închise. Acestea sunt cele 6 excepții

Ordinul ministrului Sănătății a fost publicat de curând în Monitorul Oficial. Acesta conține toate regulile cu privire la purtarea măștilor de protecție în spațiile închise. Cetățenii au 6 situații în care pot renunța la purtarea măștii.

În ce situații ai voie să renunți la masca de protecție în spațiile închise?

Ordinul ministrului Sănătății cu privire la purtarea măștii de protecție a fost publicat de curând în Monitorul Oficial. Timp de două zile românii au așteptat să vadă cu exactitate unde este obligatorie purtarea măștii de protecție. Așadar, este necesar să porți măștile de protecție în spațiile închise, precum centrele comerciale, transportul public și la locul de muncă. Totodată, există și anumite excepții publicate în ordinul ministrului, precum:

  • Dacă lucrezi singur în birou.
  • Dacă suferi de o boală care îți afectează capacitatea de oxigenare.
  • Dacă desfășori anumite activități fizice intense sau dacă lucrezi în condiții de muncă solicitante care duc la creșterea temperaturii, umiditate crescută, etc.
  • Prezentatorii TV și invitații lor, dacă respectă distanța socială de trei metri între persoane.
  • Cei care vorbesc în public, în spații închise, cu condiția de respectarea a distanței sociale de trei metri, dar și în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă.
  • Copii cu vârsta mai mică de cinci ani.
În ce situații ai voie, de fapt, să nu porți mască în spațiul închis. Acestea sunt cele 6 excepții
În ce situații ai voie, de fapt, să nu porți mască în spațiul închis. Acestea sunt cele 6 excepții

La intrarea în sediu este necesar triajul epidemiologic

Ordinul ministrului Sănătății prevede de astfel și triajul epidemiologic obligatoriu, atunci când persoanele intră într-un sediu. Așadar, la intrarea în locul de muncă, angajaților li se va măsura temperatura, iar în continuare spălarea mâinilor este necesară. Cei care vor depăși temperatura de 17.3 C vor fi trimiși pentru consult la medicul de familie.

„Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;
Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.”, se mai arată în document.

 

Urmăriți Impact.ro și pe