Ciorba reprezintă în bucătăria tradițională românească unul dintre felurile principale de mâncare și poate fi consumată la orice oră din zi. Acest preparat nu se face fără legume, la care se poate adăuga carne. Dar când te apuci să gătești o ciorbă, este important să știi în ce ordine se pun legumele pentru a avea un gust perfect. Iată sfatul de care trebuie să ții cont.
Ciorba este, probabil, preparatul cu care se identifică românii, la fel ca și sarmalele. Dar spre deosebire de acestea, care se prepară, în special, de sărbători, ciorba nu lipsește din meniul de fiecare zi. Însă, pentru a face o ciorbă gustoasă de legume trebuie să știi în ce ordine se pun la fiert ingredientele.
Ordinea în care se pun legumele în ciorbă depinde de ce alegem să folosim. Există mai multe variante, dar ceapa este nelipsită și se pune mereu prima. Apoi se adaugă rădăcinoasele, precum țelină, morcovi, pătrunjel sau păstârnac. Ardeiul se pune după alte zece minute, iar dovleceii se adaugă după încă un sfert de oră. În ultimele zece minute de fiert se pun și roșiile și înainte de a opri focul se adaugă verdeața.
Medicii nutriționiști recomandă introducerea ciorbei în orice dietă pentru că este cel mai complet și mai echilibrat aliment. De exemplu, Mihaela Bilic a vorbit despre alimentele gustoase și bune din punct de vedere nutrițional, dar care ne pot ajuta și să slăbim, iar supele și ciorbele se află printre acestea.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Partea cu ciorba și supa este un obicei foarte bun nu doar când te lovește vreo indigestie, dar și când vrei să scapi de câteva kilograme în plus. […] Vă recomand ca măcar una din mese să conțină sau o supă. Umple stomacul cu puține calorii și întotdeauna o să țină de foame bine. Vă propun să faceți din ciorbă și supă un obicei în 2023”, a spus Mihaela Bilic.
Se pare că ciorba își are originea în trecutul îndepărtat, arheologii descoperind vase ceramice de acum 5.000 de ani care, se pare, erau folosite la depozitarea ciorbelor și supelor.