În ce lună vor avea loc alegerile anticipate. Cum se poate vota

Redacția IMPACT 12.02.2020, 11:24
În ce lună vor avea loc alegerile anticipate. Cum se poate vota

Alegerile anticipate au ajuns să fie un subiect controversat zilele acestea, față de care liderii partidelor politice se poziționează fie pro, fie contra. Această variantă a fost luată în calcul chiar de Președintele Klaus Iohannis, după ce a câștigat un nou mandat la Palatul Cotroceni și a fost susținută ulterior de PNL, Ludovic Orban devenind foarte vocal pe această temă.

Ce sunt alegerile anticipate

Constituția României spune că alegerile anticipate presupun organizarea unor alegeri programate înainte de expirareatermenului mandatului parlamentar obișnuit. Condiția prealabilă esențială pentru organizarea de alegeri anticipate este dizolvarea Parlamentului, care se poate face, de obicei, fie la inițiativa șefului statului, fie la cea a șefului executivului. Șeful Statului poate dizolva Parlamentul în contextul în care vor fi respinse consecutiv două propuneri de premieri, în decurs de 60 de zile. De altfel, această „dublă respingere” este și unul din planurile liberalilor, prin care speră ca votul pentru alegerile parlamentare să fie devansat pentru luna iunie, cu cinci luni înainte de termen.

Când ar putea fi organizate alegerile anticipate

În ședința de marți noapte, Executivul a modificat legislația electorală, astfel că alegerile anticipate ar putea fi organizate și în 50 de zile de la dizolvarea Parlamentului . Românii din diaspora ar urma să aibă la dispoziție trei zile pentru a vota, exact ca la alegerile prezidențiale. Un alt avantaj pentru aceștia îl reprezintă și faptul că numărul parlamentarilor care îi reprezintă pe aceștia. O altă modificare prevede posibilitatea de a vota la orice secție de votare, notează Radio Europa Liberă România.

În cadru unor întâlniri neoficiale între liderii PSD și PNL s-a stabilit de comun acord ca data alegerilor anticipate să fie 21 iunie. Pe de altă parte, oficial, Ludovic Orban a anunțat în cadrul unui post de televiziune că alegerile anticipate ar putea avea loc în perioada 15-30 iunie.

Marcel Ciolacu a declarat cu privire la acest subiect că „este o mascaradă să faci alegeri anticipate cu două-trei luni înainte de alegerile la termen”.

Ce partide susțin alegerile anticipate

PNL este principalul partid în jurul căruia gravitează ideea declanșării alegerilor anticipate.

Alături de acestea și UDMR, al cărui lider este Kelemen Hunor, USR, partidul lui Dan Barna, dar și PLUS, formațiune condusă de Dacian Cioloș, susțin anticipatele. Partidul lui Victor Ponta, Pro Românie susține, de asemenea declanșarea alegerilor anticipate.

Liderii PMP au declarat după consultările cu Klaus Iohannis de săptămâna trecută (cele pentru propunerile de premier)  că formațiunea susține proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, dar că nu este de acord cu declanșarea alegerilor anticipate, motivând că nu „nu există justificat un temei rezonabil, raţional pentru a forţa alegeri anticipate”.

 

Sursa foto: Inquam Photos 

 

Urmăriți Impact.ro și pe