În ce loc trebuie să depozitezi, de fapt, pâinea. Doar așa va rămâne proaspătă pentru mult timp

Iancu Andreea 26.11.2021, 18:53
În ce loc trebuie să depozitezi, de fapt, pâinea. Doar așa va rămâne proaspătă pentru mult timp

Atunci când ne gândim la pâine, cu siguranță de vine în minte parfumul aluatului proaspăt scos din cuptor, aburind, și crusta crocantă a acestuia. Cu toții visăm la o astfel de pâine la fiecare masă, însă este dificil de păstrat proaspătă pentru un timp îndelungat. De cele mai multe ori depozităm pâinea în frigider sau în diferite ambalaje, pe blatul de bucătărie, în speranța că aceasta va fi bună de consumat și în zilele următoare. Totuși, specialiștii au câteva recomandări cu privire la ce loc este potrivit să depozitezi pâine. Iată câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi.

Cum este corect să depozitezi pâinea pentru a se păstra proaspătă timp îndelungat

Mulți preferă să consume pâine atunci când aceasta este caldă și proaspătă, însă puțini știu că poți păstra acest aliment într-o formă bună și în zilele imediat următoare. Se pare că totul este legat de obiceiurile noastre, adesea neinspirate, de a păstra pâinea. Dacă te-ai săturat să descoperi felii mucegăite, deși termenul de valabilitate nu a fost trecut, iată în ce loc e indicat să depozitezi pâinea.

Pentru început, este important să știi care sunt cei mai mari dușmani ai alimentului. În primul rând, mucegaiul poate afecta pâinea, de vreme ce sporii săi se găsesc pretutindeni. Totuși, ei sunt inofensivi până când descoperă nutrienții necesari dezvoltării. Căldura și umiditatea sunt esențiale pentru dezvoltarea mucegaiului. Astfel, depozitarea pâinii într-o pungă de plastic, la cald, va duce la dezvoltarea necontrolată a mucegaiului.

Ce loc este potrivit să depozitezi pâinea pentru a se păstra proaspătă mult timp
Care este metoda potrivită de depozitare a pâinii pentru timp îndelungat

Pâinea păstrată la frigider se învechește mai repede

Învechirea pâinii este reprezentată de un proces mai complex. Acesta are loc din cauza unui amestec de procese chimice și fizice care se petrec în interiorul acesteia. Unul dintre ele este cristalizarea amidonului. În timp ce pâinea se învechește, amidonul, care inițial era amestecat cu apă, va începe să elibereze apa. Astfel, umezeala va crește la suprafața coajei, se va evapora și astfel se va modifica greutatea și gustul pâinii.

Așadar, depozitarea este esențială pentru păstrarea pâinii cât mai mult timp într-o formă proaspătă. Dacă te gândești că frigiderul îi va prelungi durata de viață, află că acesta reușește exact contrariul. Temperaturile apropiate de 0 grade Celsius duc la o învechire rapidă. Astfel, temperatura scăzută și circularea aerului din frigider va accelera procesul de eliberare a apei din amidon. Totuși, această metodă de depozitare va preveni apariția mucegaiului.

Cât de repede se învechește pâinea în funcție de tipul ei

Pâinea se învechește începând cu ieșirea sa din cuptor. Însă, în funcție de ingredientele din care este pregătită, pâinea se învechește diferit. Iată ce se schimbă.

  • Pâinea din grâu se va învechi mai repede decât cea de secară.
  • Pâinea pregătită din făină albă se învechește mai repede decât cea din făină neagră, intermediară sau integrală.

Locurile potrivite să păstrezi pâinea pentru mai mult timp

Pentru a depozita pâinea în mod corect, trebuie să știi că cel mai potrivit loc este unul uscat, în care pâinea să fie așezată după ce a fost învelită într-un prosop de bucătărie sau o pungă de hârtie. De asemenea, dacă este necesară o păstrare mai îndelungată, alege să o depozitezi la congelator.

Indiferent dacă o așezi întreagă sau feliată, pâinea păstrată în congelator, la o temperatură de sub -18 grade Celsius, va putea fi consumată și la câteva săptămâni distanță. Tot ceea ce trebuie să faci atunci când ai nevoie să o consumi este să o lași la dezghețat la temperatura camerei, peste noapte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...