În ce condiții vor putea merge românii la munte sau la mare, după 15 mai. Explicațiile confuze ale autorităților

Raluca Juncu 06.05.2020, 09:01
În ce condiții vor putea merge românii la munte sau la mare, după 15 mai. Explicațiile confuze ale autorităților

Multe persoane se întreabă dacă imediat după ce vor fi ridicate restricțiile impuse de autorități se vor putea deplasa la munte sau la mare. Circulația în afara localității ridică încă mai multe semne de întrebare.

Ce se întâmplă cu călătoriile la mare și la munte

Restaurantele, cafenelele și barurile din stațiunile de pe litoral, precum și cele din apropierea zonelor montane, vor rămâne închise. Măsura se aplică pentru toate unitățile din țară.

„După data de 15 mai, pe baza evaluărilor din momentul de față, nu se vor deschide restaurantele, cafenele și barurile, nici din spații închise. nici din spații deschise. Nu excludem posibilitatea ca cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie”, afirmă Orban, potrivit ProTV.

Ludovic Orban, premierul României și Marcel Vela, ministrul de Interne. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Ludovic Orban, premierul României și Marcel Vela, ministrul de Interne. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Hotelurile sunt însă cele care așteaptă să se deschisă. Mulți din managerii și patronii acestora solicită o mai mare mobilizare din partea statului, pentru ca turiștii să poată fi primiți în condiții optime de igienă și siguranță. Unii din ei au cerut chiar testarea turiștilor pe care urmează să-i găzduiască.

Totuși, deși a început numărătoarea inversă până pe data de 15 mai, încă nu este foarte clar dacă vom putea într-adevăr să mergem la mare sau la munte. Premierul a explicat luni seara că deplasarea în afara localității, va fi permisă după 15 mai doar pentru anumite motive. Printre acestea se numără:

  • interes de serviciu
  • vizită la rude
  • munci agricole
  • activități fizice individuale

„Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activităţile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor”, a declarat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, însă, ministrul Marcel Vela spune că românii pot ieși din localitate pentru a merge în drumeții, însă, drumeția înseamnă, de regulă, deplasarea în scop turistic sau excursie.

În conferința de presă de luni seara, Ludovic Orban a mai precizat că Guvernul va reveni cu explicațiile necesare referitoare la modalitatea în care românii vor circula după 15 mai, în afara localității.

„Hai să fim cinstiți, sezonul de vară începe cam în jurul datei de 15 iunie și în realitate după 1 iulie merg oamenii foarte serioși!”, este mesajul premierului României.

Urmăriți Impact.ro și pe