În ce a investit Traian Băsescu peste un milion de euro. Fostul preşedinte merge la sigur

Nicu Stan 28.01.2022, 19:22
În ce a investit Traian Băsescu peste un milion de euro. Fostul preşedinte merge la sigur

În ce a investit Traian Băsescu peste un milion de euro. Fostul preşedinte merge la sigur. După prima condamnare primită de Ioana Băsescu, Traian Băsescu a dispărut din spațiul public. Însă, fostul președinte al României știe ce să facă astfel încât să-i meargă din plin afacerile. La fel și soția lui, Maria Băsescu.

Traian Băsescu, investiții de 1 milion de euro. Din ce trăiește fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu a investit în ultimul an 1.000.000 de euro într-o afacere sigură și profitabilă. În declarația de avere a lui Traian Băsescu se poate vedea că fostul șef al statului trăiește doar din bani publici.

Chirie din bani publici, paznici din bani publici, mașină din bani publici. Însă, Traian Băsescu a investit 1.000.000 de euro în titluri de stat, o afacere care pare destul de sigură și profitabilă.

Ioana Basesu si Elena Udrea, condamnari la inchisoare din cauza lui Traian Basescu
Ioana Basesu si Elena Udrea, condamnari la inchisoare din cauza lui Traian Basescu

Ce avere mai are Traian Băsescu

“Pe lângă toate terenurile, bijuteriile, ceasurile, tablourile de zeci de mii de euro pe care le are fostul președinte Traian Băsescu, vedem cel puțin 7 rubrici în ceea ce privește titlurile de stat. De exemplu, 280.700 de euro pentru mai multe titluri de stat. De asemenea, 836.000 de lei pentru altele.

Însă sunt și acțiuni la Romgaz, pe care le-a declarat Traian Băsescu. Undeva la 1.000.000 de euro investiți de fostul președinte în aceste titluri de stat, din care își va lua dobândă în momentul în care va veni termenul scandent”, a explicat Berta Popescu.

Maria Băsescu investește și ea în titluri de stat

Ceea ce este interesant este că tot în acestă declarație, tot la capitolul investiții, figurează inclusiv soția fostului președinte. Maria Băsescu a investit și ea în titluri de stat aproximativ 110.000 de lei.

Traian Băsescu ar fi fost beneficiarul real al infracțiunilor din dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu, scrie antena3.ro. Aceasta este concluzia Curții de Apel în dosarul campaniei electorale din anul 2009.

Elena Udrea și Ioana Băsescu, 8 ani, respectiv 5 ani de închisoare

În 2 martie 2021, Curtea de Apel București a condamnat-o, în primă instanță, pe Elena Udrea la 8 ani închisoare pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu a fost și ea condamnată la 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și la spălare de bani.

GIP a publicat motivarea sentinței pronunțate de Curtea de Apel. Conform acesteia, beneficiarul real al infracțiunilor a fost Traian Băsescu. Cu toate acestea procurorii DNA nici măcar nu l-au cercetat pe Traian Băsescu în acest dosar.

Unde au fost folosiți banii

„Suma în cuantum de 735.098 lei, obținută prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală ca urmare a neplății impozitelor către bugetul de stat a fost folosită de martorul Francesco Giovanni – Mario pentru PLATA UNOR SERVICII CARE AU FOST PRESTATE ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ DESFĂȘURATĂ ÎN CURSUL ANULUI 2009 ÎN FAVOAREA CANDIDATULUI BĂSESCU TRAIAN, tatăl inculpatei Băsescu Ioana, concubina din acea perioadă a martorului”, a anunțat Curtea de Apel București.

„Inculpata Udrea Elena Gabriela CONDUCEA ECHIPA DE CAMPANIE A CANDIDATULUI BĂSESCU TRAIAN. Trebuie subliniat faptul că serviciile de publicitate plătite în contextul infracțiunilor de luare de mită deduse judecății NU VIZAU EXCLUSIV CAMPANIA PENTRU REFERENDUM CI ȘI CEA PRIVIND ALEGERILE PREZIDENȚIALE, instanța având în vedere serviciile prestate de Mediafax, respectiv servicii de monitorizare a presei, vizând APARIȚIILE ÎN MASS-MEDIA ALE CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, cele prestate de Lomar Media ce a realizat PAGINA DE INTERNET BASESCU.RO, CARE A FOST FOLOSITĂ PENTRU TRANSMITEREA ÎN DIRECT A EVENIMENTELOR ELECTORALE LA CARE PARTICIPA CANDIDATUL TRAIAN BĂSESCU.

Elena Udrea, luare de mită

– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada octombrie – decembrie 2009, a schimbat sumele de bani în cuantum de 918.864 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de Nastasia Gheorghe și transferate în patrimoniul societății Everest Media, în SERVICII DE PUBLICITATE PRESTATE CĂTRE CAMPANIA ELECTORALĂ A CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada octombrie – decembrie 2009, a schimbat sumele de bani în cuantum de 691.029,63 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de inculpatul Tarhon Victor și transferate în patrimoniul societăților Everest Media, Lomar Media, Total Media și Redsquad Film, în SERVICII DE PUBLICITATE PRESTATE CĂTRE CAMPANIA ELECTORALĂ A CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

Elena Udrea, bani din infracțiuni

– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada 30.10 – 18.11.2009, a predat martorului Lungu Ștefan în mai multe tranșe suma totală de 305.118 lei în numerar, provenită din infracțiuni, a determinat transferul subsecvent al acesteia și a schimbat-o în SERVICII PRESTATE de Ringier România S.A. și Mediafax S.A. CĂTRE CAMPANIA ELECTORALĂ A CANDIDATULUI TRAIAN BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA și condamnat de Înalta Curte la închisoare pe motiv că „Finanţarea ilegală a unei campanii electorale nu poate fi disociată de persoana beneficiară, căci în toate cazurile cei care comit asemenea fapte o fac în considerarea unui candidat”, mai arată Curtea de Apel.

Traian Băsescu, nederanjat de procurori

Dacă pentru judecători este evident că Traian Băsescu a fost beneficiarul real al infracțiunilor din dosarul campaniei electorale din 2009, procurorii nu l-au acuzat pe fostul președinte de nimic, „disociind”, de această dată, ”finanțarea ilegală a campaniei electorale” de „persoana beneficiară”, mai spune Mugur Ciuvică.

Urmăriți Impact.ro și pe