În câte zile devine valid certificatul verde, de fapt. Greșeala pe care mulți români o fac imediat ce s-au vaccinat

În câte zile devine valid certificatul verde, de fapt. Greșeala pe care mulți români o fac imediat ce s-au vaccinat

Certificatul verde a stârnit numeroase controverse în România. După ce mai multe voci spun că trebuie impus la locul de muncă, o altă dilemă le dă românilor bătăi de cap. În câte zile devine, de fapt, valid documentul, după vaccinare? Este o întrebare care pune în dificultate multe persoane cu sau fără vaccin, așa că platforma RO Vaccinare a oferit răspunul mult așteptat.

Certificatul verde nu se validează imediat după vaccinare

În România, odată ce un pacient s-a imunizat cu schema completă de vaccinare, are posibilitatea de a-și descărca certificatul verde Covid de pe site-ul Rovaccinare. Prezentat sub formă de cod QR, persoana vaccinată poate să aibă fie un certificat digital, fie un certificat pe hârtie. Un astfel de document permite libertatea de mișcare a trei categorii diferite: cei vaccinați, cei care au fost testați negativ pentru coronavirus în ziua precedentă și cei care au avut și s-au vindecat de virus.

Greșeala pe care mulți români în ziua vaccinării

Însă, o greșeală frecvent întâlnită la majoritatea românilor după ce s-au vaccinat este că aceștia cred că pot merge încă din prima zi în locurile interzise pentru persoanele nevaccinate. În realitate, aceștia trebuie să aștepte un anumit număr de zile, înainte ca documentul digital să devină verde. În cazul în care sunt opriți de polițiști în intervalul orar 21.00 – 05.00 și prezintă certificatul Covid în mai puțin 10 zile de la imunizare, aceștia riscă să fie sancționați.

Trebuie să treacă 10 zile de la imunizarea cu schemă completă

Certificatul digital se validează doar după 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Precizările au fost făcute după ce mai mulți oameni au întrebat de ce nu pot prezenta documentul imediat după ce și-au administrat serul. Unii chiar au fost indignați de această situație.

Astfel, pentru persoanele imunizate, certificatul verde se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare împotriva infectării cu noul coronavirus.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare.

Certificatul poate fi descărcat de la: https://certificat-covid.gov.ro/login.

Persoanele care pot obține Certificatul Digital UE după vaccinare sunt: cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România; cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă; cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;

Certificatul se poate scana cu Aplicația Check DCC, realizată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.

Verificarea certificatelor se poate realiza și pe telefoanele mobile cu sistem de operare IOS, prin funcționalitatea Web Check DCC. Aceasta este disponibilă prin accesarea link-ului https://certificat-covid.gov.ro/check-dcc.”, se arată pe pagina RO Vaccinare de pe Facebook.

Ce s-a intamplat cu legea pentru vaccinarea obligatorie a lucratorilor din sanatate. Decizia luata marti seara

RO Vaccinare, răspuns la întrebarea momentului

Detaliile au fost oferite de către specialiști ca urmare a faptului că mai multe persoane au întrebat de ce nu-și pot scoate certificatul verde imediat după ce s-au vaccinat.

„Sunt aceleași condiții de la implementarea certificatului în UE. Situația epidemiologică din România impune aceste măsuri de siguranță pentru protejarea sănătății oamenilor”, se arată într-un răspuns pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare.

De asemenea, certificatul digital este valid doar după schema completă de vaccinare, nu și înainte.

„Se poate genera și după prima doză, dar nu este valid. Trebuie să aveți schemă completă de vaccinare și să fi trecut 10 zile de la efectuarea acesteia”, potrivit sursei citate.

Certificatul verde poate fi prezentat și printat

Într-o altă precizare făcută de platforma RO Vaccinare se arată că acest certificat verde poate fi prezentat pentru verificare și în format printat.

În ceea ce privește a treia doză de vaccin, certificatul de vaccinare deja descărcat și pus pe telefon se actualizează automat sau trebuie descărcat din nou.

„Se poate genera un nou certificat după doza 3 de rapel (booster), dar nu este necesar. Este valabil certificatul generat după vaccinarea cu schemă completă.”, a fost răspunsul la această dilemă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...