În cât timp trebuie să fie eliberat un român dus la secția de poliție pentru verificări. Guvernul a votat azi, va fi lege

Nicu Stan, Anca Manolica 28.05.2021, 13:53
În cât timp trebuie să fie eliberat un român dus la secția de poliție pentru verificări. Guvernul a votat azi, va fi lege

În cât timp trebuie să fie eliberat un român dus la secția de poliție pentru verificări. Guvernul a votat azi, va fi lege. Cât va putea fi maxim ținută acea persoană, vedeți în articolul de mai jos.

Polițiștii nu vor mai putea ține o persoană pentru verificări la secția de poliție atât cât vor ei. Va exista un maxim prevăzut de lege

În cât timp trebuie să fie eliberat un român dus la secția de poliție pentru verificări. Guvernul a votat ca românii duși la secția de poliție pentru verificări să fie eliberați, de principiu, în cel mult opt ore.

Un proiect de lege adoptat în ședința de joi a Guvernului va introduce în actuala legislație o durată maximă pentru verificarea celor aduși la secție de polițiști.

Cei dusi la verificari la sectia de politie nu vor putea fi tinuti mai mult de 8 ore, 12 ore in cazuri exceptionale
Cei dusi la verificari la sectia de politie nu vor putea fi tinuti mai mult de 8 ore, 12 ore in cazuri exceptionale

Verificările la secția de poliție nu vor putea dura mai mult de 8 ore

Astfel, cei aduși la secția de poliție pentru verificări nu vor putea fi ținuți mai mult de opt ore sau, în cazuri deosebite, mai mult de 12 ore. În prezent, legislația prevede că verificările încep “de îndată” ce persoana a ajuns la secție, dar nu stabilește un termen-maxim pentru verificări.

Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române hotărăște că, atunci când există motive pentru a duce o persoană la secția de poliție, spre exemplu, pentru verificari suplimentare, polițiștii trebuie să înceapă verificările și să ia măsurile legale, dacă acestea se impun, “de îndată” ce se ajunge acolo. Astfel, pot ține o persoană pe holurile secției de poliție și să amâne, pe perioade lungi, începerea verificărilor ”de îndată”.

12 ore, maximul de extindere a verificărilor la secția de poliție

Prin proiectul de lege care va merge acum în Parlament pentru dezbatere și vot, este introdusă o durată maximă pentru verificări sau pentru aplicarea măsurilor legale. Mai exact, verificările nu vor putea depăși ”8 ore de la momentul inițierii deplasării”, după cum se arată în proiect.

Cu toate astea, pentru situația în care identitatea persoanei nu va putea fi stabilită în termenul de 8 ore, acesta se va prelungi “cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării”. După ce legea va fi aprobată, polițiștii vor trebui să înceapă verificările asupra persoanei dusă la secție imediat și să le încheie, legal, în cel mult 8 ore. În situațiile excepționale, perioada se poate prelungi până la 12 ore.

Urmăriți Impact.ro și pe