În cât timp fierbe mazărea la borcan. Secretul marilor bucătari ca să iasă gustoasă

Emanuela Pană 25.05.2022, 18:14
În cât timp fierbe mazărea la borcan. Secretul marilor bucătari ca să iasă gustoasă

În cât timp fierbe mazărea la borcan și ce ingrediente trebuie să folosești să o faci cât mai gustoasă. Mazărea, o legumă dulce, originară din Asia Mică și Centrală, face parte din alimentația omului de mai bine de 5.000 de ani. Ea nu este folosită numai în bucătărie, în prepararea unor delicii precum mâncarea de mazăre cu cârnați, ci și ca remediu natural împotriva multor probleme comune. Mazărea este o sursă bună de fibre, proteine, vitamine și antioxidanți. Află, în continuare, în cât timp fierbe mazărea, în funcție de tipul ei.

În cât timp fierbe mazărea. Factorii de care depinde procesul de gătire

Mazărea se numără printre alimentele care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, având un profil nutritiv de-a dreptul impresionant. În plus, mazărea conține destul de puține calorii (la 170 de grame de mazăre consumate, se asimilează doar 62 de calorii), aproximativ 70% dintre ele provenind din carbohidrați. Restul sunt date de proteine, precum și de o cantitate redusă de grăsimi.

In cat timp fierbe mazarea
In cat timp fierbe mazarea

Având în vedere că este o sursă important de proteine, mazărea este considerată unul dintre alimentele esențiale pentru buna funcționare a organismului. Cu toate că este sănătoasă și recomandată pentru a fi consumată, multe gospodine fug de mâncărurile cu mazăre, întrucât această legumă poate fi imprevizibilă – în multe ocazii, chiar dacă fierbe mult, mazărea rămâne tare. Sau, o altă situație des întâlnită: se fărâmă. Astfel, chiar și cele mai pricepute în ale bucătăriei pot întâmpina dificultăți în pregătirea acestui fel de mâncare.

Acest lucru se întâmplă deoarece procesul de fierbere a legumei depinde atât de maturitatea plantei, cât și de modul în care a fost depozitată înainte de a fi consumată. Mazărea recoltată recent va fierbe mult mai rapid decât cea care a fost stocată mult timp.

În cât timp fierbe mazărea proaspătă?

Mazărea tânără, proaspătă, se consumă, de regulă, fără a mai fi procesată, sub formă de salată, alături de roșii, salată verde, ceapă sau castraveți, la care se adaugă sare, ulei de măsline și lămâie. Pentru cei care preferă mâncarea gătită, mazărea fragedă trebuie fiartă circa 15-20 de minute în apă cu puțină sare.

Cât timp trebuie lăsată pe foc mazărea clasică?

Timpul de fierbere al acestui tip de mazăre este cuprins între 25 și 40 de minute, în oala acoperită cu capac. Se pune mazărea la fiert în apă cu sare, care trebuie să o acopere în totalitate.

În cât timp fierbe mazărea la borcan?

Deși poate părea ciudat, mazărea de la borcan fierbe puțin mai greu decât cea congelată. Dacă mazărea congelată este gata în 5-10 minute, mazărea la borcan fierbe în 15-20 de minute. După cum aminteam și mai sus, mazărea care a fost stocată mai mult timp va fierbe mai greu decât cea proaspătă.

In cat timp fierbe mazarea la borcan
In cat timp fierbe mazarea la borcan

În cât timp fierbe mazărea uscată?

Înainte de a fi fiartă, mazărea uscată se lasă în apă la temperatura camerei timp de 7-8 ore, pentru a se umfla. Ulterior, mazărea trebuie fiartă între 30 și 40 de minute. La rândul ei, mazărea preîncălzită se fierbe circa 30 de minute. Se pune mazărea într-o cratiță uscată și se preîncălzește, amestecând cu regularitate timp de 10 minute. Se transferă mai apoi mazărea în apă rece și se lasă pe foc nu mai puțin de jumătate de oră.

Timpul de fierbere pentru mazarea uscata
Timpul de fierbere pentru mazarea uscata

De ce să pui bicarbonat de sodiu când fierbi mazărea?

Bicarbonatul de sodiu este nelipsit din bucătăriile românilor și nu este de mirare de ce. Bicarbonatul este utilizat pe scară largă de către gospodine, cu precădere în prăjiturile sau aluaturile care au nevoie să crească. Beneficiile lui nu se opresc însă aici.

Ce se intampla daca pui bicarbonat de sodiu in mazare
Ce se intampla daca pui bicarbonat de sodiu in mazare

Potrivit unei descoperiri făcute de cercetătorii americani, timpul de fiebere al boabelor de mazăre este redus la jumătate, dacă adaugi bicarbonat. Aceștia au pus 22 de grame de bicarbonat de sodiu la 100 de grame de mazăre și 180 de mililitri de apă și au observat că timpul de fierbere a fost de numai 8 minute la mazărea cu bicarbonat, față de 17 minute la mazărea fără. Important de precizat că vitaminele nu s-au pierdut la fierberea cu bicarbonat, mazărea păstrându-și calitățile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...