Impozitele românilor, mai mari ca niciodată: cât plătim din 2023, dar din 2026, cum se calculează

Gabriel Peneș 13.10.2022, 10:21
Impozitele românilor, mai mari ca niciodată: cât plătim din 2023, dar din 2026, cum se calculează

Impozitele românilor, mai mari ca niciodată. Spirala creșterii prețurilor, a ratelor la bănci, atinge și fiscalitatea legată de impozitele pe clădiri. Unele vor cunoaște o valoare sporită încă de anul viitor, dar alte măriri sunt preconizate a intra în vigoare începând cu 2026.

Impozitele românilor, mai mari ca niciodată

Noul sistem de impozitare locală a clădirilor deținute de persoanele fizice și persoanele juridice va fi amânat pentru anul 2026, reiese dintr-un proiect de lege adoptat de Senat, dar care urmează să fie trimis Camerei Deputaților pentru votul decisiv.

În esență, proiectul de lege prevede o păstrare a regulilor vechi pentru impozitul local pe clădiri pentru încă trei ani. Astfel, noul sistem de impozitare introdus de OG 16/2022 se va aplica abia din 2026, nu din 2023, așa cum se dorea inițial. În primul rând, pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte.

Conform analizei realizate de Avocatnet.ro, în perioada 2023 – 2025, impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea după care se calculează este determinată prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal, articolul 457.

Valorile din acel tabel, însă, sunt majorate semnificativ față de cele de acum, astfel că impozitele vor putea fi mai mari în unele localități. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare.

Cât plătim din 2023, dar din 2026, cum se calculează

Începând cu 2026 acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale)m mai scrie sursa citată.

În cazul persoanele juridice, pentru perioada 2023 – 2025, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani. Diferența față de regulile de acum este că se va preciza că valoarea impozabilă va include atât valoarea clădirii, cât și valoarea terenului aferent acesteia.

Și pentru persoanele juridice, începând cu 2026, pentru clădirile nerezidențiale impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale).

Pentru anul 2023, consiliile locale urmează să adopte hotărâri cu nivelurile impozitelor locale până la 30 noiembrie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....