Impozitele pe locuințe s-ar putea majora și cu 50%. Anunțul ministrului de Finanțe și ce spune despre persoanele cu venturi mici

Beatrice Dumitru 05.10.2022, 20:01
Impozitele pe locuințe s-ar putea majora și cu 50%. Anunțul ministrului de Finanțe și ce spune despre persoanele cu venturi mici

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat că va fi actualizată grila de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate chiar și cu 50%, pentru a crește veniturile la bugetele locale. Senatori PSD și PNL au depus un amendament în acest sens, iar Parlamentul va trece la dezbaterea și avizarea acestei măsuri.

Nu se renunță la impozitele mai mari

Guvernul a decis în luna iulie ca începând de la 1 ianuarie 2023 să se treacă de la impozitul în funcție de zonă și de materialele de construcție folosite, la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Dar acum, Ministerul Finanțelor vrea să renunțe la această măsură.

În acest context, Adrian Cîciu a precizat că Ministerul Finanțelor vrea să treacă la impozitarea locuințelor la valori majorate cu circa 50% printr-un nou mecanism. Astfel, impozitarea proprietăților imobiliare ar putea crește din 2023, iar primăriile ar obține venituri de 2,8 miliarde, bani care sunt deja prinși în calculele bugetare pentru anul următor.

Impozitele pe locuințe s-ar putea majora și cu 50%. Anunțul Ministrului de Finanțe și ce spune despre persoanele cu venturi mici

Nu-i neapărat să crească impozitele. Față de această grilă care a fost stabilită în 2015, autoritățile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,08 și 0,2% sau 2%. Practic, pe de o parte pot acționa în cadrul acestei marje, pot crește impozitele, este vorba de veniturile autorităților locale și atunci când ne întrebăm de ce fiecare dată când statul din buget trebuie să suplinească lipsa de venituri ale autorităților locale cred că un răspuns este și în zona aceasta a colectării veniturilor locale”, a declarat ministrul Finanțelor Adrian Cîciu, citat de Digi24.

Ce se întâmplă persoanele cu venituri mici

Ministrul Finanțelor s-a referit și la personele cu venituri mici și a explicat că impactul unei eventuale creşteri a impozitelor pe locuinţe nu va avea efect asupra acestei categorii, existând o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul Fiscal.

Populația cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de faptul că este o inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare economică”, a adăugat Adrian Cîciu.

Creșterea impozitelor pe proprietăți imobiliare cu 50% va duce, în cele mai multe cazuri, la o majorare similară a impozitului, deoarece cele mai multe primării aplică în prezent cota minimă sau aproape de minim.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...