Impozit pe veniturile din chirii 2023. Noile modificări și modul de calcul

Emanuela Pană 09.01.2023, 16:17
Impozit pe veniturile din chirii 2023. Noile modificări și modul de calcul

Anul 2023 vine cu noi schimbări pentru românii care închiriază locuințe. Proprietarii vor fi nevoiți să înregistreze contractele la ANAF, măsură eliminată în 2018. Va crește considerabil și impozitul pentru veniturile din chirii, iar cei care depășesc șase salarii minime brute din venituri vor plăti o sumă și pentru CASS. Mai multe informații despre impozit pe veniturile din chirii 2023, în continuare.

Schimbări majore pentru proprietarii care închiriază locuințe

Fiscalitatea în zona chiriilor suferă modificări începând cu luna ianuarie, atât în ceea ce privește taxarea, cât și cu privire la anumiți pași pe care proprietarii de apartamente și case trebuie să-i facă. Aceștia vor fi nevoiți să declare contractele de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) începând cu prima zi a lunii în curs. Termenul este de maximum 30 de zile.

Pe de altă parte, contractele de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023 trebuie înregistrate la FISC în termen de cel mult 90 de zile. Potrivit unui ordin ANAF, care se află în Monitorul Oficial, dacă bunul cedat spre folosință este deținut în comun, fiecărui coproprietar îi revine obligația de a înregistra contractul de închiriere la organul fiscal competent.

Depunerea contractului la Administrația Fiscală vine în beneficiul ambelor părți (atât proprietar, cât și chiriaș), mai ales în situația în care între acestea apar neînțelegeri. Însă, trebuie menționat că, în ceea ce privește banii plătiți către stat, proprietarii vor scoate mai mult din buzunar.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ai venituri din chirii. Obligațiile stabilite de ANAF

Impozit pe veniturile din chirii 2023

După cum aminteam și mai sus, impozitul la chirii crește semnificativ începând cu prima lună a anului. Conform Ordonanței 16/2022 (cea a creșterilor de taxe), cota forfetară de 40% a fost eliminată, iar impozitul va fi calculat la venitul brut. Prin urmare, proprietarii de locuințe nu vor mai achita 6% impozit, ci 10% la suma de pe contracte.

Impozit pe veniturile din chirii 2023
Schimbari majore pentru romanii care inchiriaza locuinte

Mai mult, românii care depășesc șase salarii minime brute din venituri vor plăti o sumă și pentru CASS. Aceste măsuri i-ar putea afecta în număr tot mai mare și pe chiriași în 2023. Având în vedere că ratele majorate la creditele ipotecare i-au descurajat pe mulți români să își cumpere o locuință, nu-i de mirare că piața chiriilor a prins putere.

„Cumva, pe fondul scăderii accesibilității achiziției de locuințe, vrând-nevrând oamenii se reorientează spre chirie. De altfel trendul ăsta este similar cu ce am văzut în ultimii ani și în Polonia, Ungaria“, afirmă Gabriel Blăniță, agent imobiliar, conform stirileprotv.ro.

„Pentru proprietarii care au maximum 4 apartamente de închiriere se elimină cota forfetară. Asta înseamnă că impozitul aferent venitului din activități independete crește cu 67%, dacă până acum se plătea 10% din 60%, acum se plătește 10% din întreg venitul“, explică Christian Tudorache, CEO și cofondatorul unei agenții imobiliare, potrivit sursei citate.

Vezi și: Toți românii care obțin venituri din chirii primesc o lovitură dură. Ce vor fi obligați să facă începând din 2023

Noile modificări și modul de calcul

Schimbarea modului în care vor fi calculate veniturile impozabile din chirii se va face începând cu veniturile aferente anului în curs. Suplimentar, ordonanța menționată mai sus obligă, din nou, pe cei ce obțin venituri din chirii să transmită contractul de închiriere Fiscului spre înregistrare.

Categoria de venituri din cedarea folosinței bunurilor (după cum sunt denumite chiriile în limbaj fiscal) cuprinde veniturile, în bani şi/sau în natură, din:

  • închirieri şi subînchirieri de bunuri mobile şi imobile;
  • arendarea bunurilor agricole;
  • închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală.

Precizăm că noua regulă se aplică doar veniturilor obținute din închirierea locuințelor, nu și veniturilor din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală. Transmiterea contractului către organul fiscal competent va fi obligatorie atât la semnarea acestuia, cât și atunci când survin modificări la el.

Majorarea contribuțiilor plătite prin noile plafoane

Nu în ultimul rând, persoanele care închiriază case și apartamente trebuie să depună Declarația unică. De asemenea, este important de știut că există noi plafoane în funcție de care se vor calcula contribuțiile, astfel că proprietarii vor plăti mai mulți bani către stat, pe lângă impozitul menționat mai sus, care a fost majorat.

Cele trei plafoane în funcție de care vor fi plătite contribuțiile sunt de 6, 12, respectiv 24 de salarii minime. Astfel, cei care obțin venituri din chirii și/sau din alte activități nesalariale pentru care sunt obligați să plătească CASS vor aplica procentul de 10% la trei plafoane diferite de calcul, și anume:

  • nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...