VIDEO

Implantul revoluționar care i-a redat mersul: ar fi trebuit să fie paralizat toată viața

Gabriel Peneș 26.05.2023, 15:30
Implantul revoluționar care i-a redat mersul: ar fi trebuit să fie paralizat toată viața

Un implant revoluționar îi permite să meargă din nou unui bărbat ce suferise o leziune a măduvei spinării. Acest lucru incredibil se datorează unei tehnici ce „leagă” creierul pacientului de măduva sa. Tehnologia, aflată abia la început, stimulează coloana inferioară cu impulsuri electrice și ar putea ajuta persoanele paralizate, cu leziuni ale măduvei spinării, să meargă din nou.

Implantul revoluționar care i-a redat mersul

Când a suferit un grav accident de bicicletă, acum peste un deceniu, în China, olandezul Gert-Jan Oskam ar fi trebuit să rămână paralizat de la brâu în jos pentru toată viața, având grave leziuni ale măduvei spinării.

Marele său noroc a fost faptul că el a fost ales, la 38 de ani, să participe la un studiu de pionierat dezvoltat de Grégoire Courtine, profesor de ştiinţe neuronale la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne şi colegii săi.

Echipa de cercetători a folosit un implant revoluționar în acest scop. Dispozitivul, numit interfaţă creier-coloană vertebrală (BSI), se bazează pe cercetările anterioare ale acelorași specialiști. Scopul tratamentului a fost de a ocoli zona leziunii, creând o „punte digitală” între creierul lui Oskam și măduva spinării.

„Am creat o interfață fără fir între creier și măduva spinării, folosind tehnologia interfață creier-computer (BCI) care transformă gândirea în acțiune”, a spus Courtine, coordonatorul studiului publicat în revista Nature.

În mod firesc, succesul implantului i-a schimbat viaţa lui Oksam.

„Acum câteva luni, am putut, pentru prima dată după 10 ani, să mă ridic şi să beau o bere cu prietenii mei. Iar săptămâna trecută, trebuia să vopsesc ceva şi nu era nimeni în jur care să mă ajute. Aşa că am luat premergătorul şi vopseaua şi am făcut-o singur în timp ce stăteam în picioare”, a declarat acesta.

Implantul revoluționar care i-a redat mersul: ar fi trebuit să fie paralizat toată viața
Gert-Jan Oskam poate din nou să meargă datorită unui implant revoluționar, după ce un accident de bicicletă i-a cauzat secționarea măduvei spinării și paralizia picioarelor

Ar fi trebuit să fie paralizat toată viața

Terapia de reabilitare întreprinsă în timpul utilizării dispozitivului a funcționat atât de bine, încât pacientul este acum capabil să meargă cu cârje chiar și atunci când implantul este oprit.

„Am implantat dispozitive deasupra regiunii creierului care este responsabilă cu controlul mișcărilor picioarelor. Aceste dispozitive decodifică semnalele electrice generate de creier atunci când ne gândim la mers. De asemenea, am poziționat un neurostimulator conectat la o rețea de electrozi peste regiunea măduvei spinării care controlează mișcarea picioarelor”, a explicat și neurochirurgul Jocelyne Bloch.

Când Oskam se gândeşte la mers, implanturile din creier detectează activitatea electrică în cortex, stratul exterior al creierului. Acest semnal este transmis şi decodat fără fir de un computer pe care Oskam îl poartă într-un rucsac, care apoi transmite informaţia către generatorul de puls spinal.

Dispozitivul nu produce paşi rapizi şi lini, dar Oskam a spus că implantul a permis mişcări mai naturale decât înainte, deoarece ridicarea în picioare şi mersul au fost iniţiate şi controlate prin faptul că s-a gândit la aceste acţiuni. Semnalele stimulează muşchii necesari pentru a flexa şoldul, genunchiul şi glezna.

În mod remarcabil, în timpul reabilitării neurofizice făcută cu folosirea dispozitivului, s-a observat tendința de dezvoltare a unor nervi noi. Cu alte cuvinte, cel puțin într-o anumită măsură, măduva spinării secționată în accident a început să-și revină.

În timp ce această tehnologie se află într-un stadiu incipient, cercetătorii speră că dispozitivele viitoare miniaturizate vor ajuta pacienţii cu AVC şi persoanele paralizate să meargă, să-şi mişte braţele şi mâinile şi să controleze alte funcţii, cum ar fi vezica urinară, care este adesea afectată de leziunile măduvei spinării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....