Imaginile rușinii pentru Poliția de Frontieră din România. Cum se comportă cu imigranții

Iancu Andreea 24.09.2020, 11:42
Imaginile rușinii pentru Poliția de Frontieră din România. Cum se comportă cu imigranții

Problema migrației cetățenilor din zone afectate de război nu se apropie de o rezolvare. Iar autoritățile române par să nu aibă o abordare tocmai ortodoxă sau legală a acestei situații. Poliția Frontieră din România ar fi avut un comportament rușinos față de câțiva migranți care au trecut granița țării noastre, iar gestul a fost comentat în presa internațională.

Poliția de Frontieră din România, comportament inadmisibil față de imigranți

Povestea a șase sirieni și a unui egiptean a ajuns să fie relatată de jurnaliștii de la Euronews, după ce au trecut granița Serbiei în căutare de ajutor. Aceștia susțin că au ajuns la Belgrad în urma unui conflict cu autoritățile române. Imigranții susțin că polițiștii de frontieră i-au bătut și chinuit, în timp ce bărbatul cu piciorul amputat a declarat că a fost bătut cu propriile cârje.

Cei șapte migranți au fost detectați de camerele de subraveghere cu senzori termici și au fost interceptați de către polițiștii români. Potrivit declarațiilor imigranților, unul dintre ei avea un bici în mână. Totuși, sirienii și egipteanul au mărturisit că polițiștii ungari i-ar fi bătut înainte cu bastoane, însă nu fuseseră biciuiți până la granița României.

„În noaptea din data de 15.09.2020. la granița dintre Serbia și România, refugiații din Palestina au fost bătuți brutal de poliția de frontieră română, care i-a împins apoi în Serbia. Potrivit acestora, poliția română i-a bătut cu bastoane, pumni și a tras focuri de armă în timp ce erau întinși pe pământ.”, conform unei postări de Tweeter a unui ONG.

Refugiații din Palestina, maltratați de către Poliția de Frontieră din România foto - APC_CZA
Refugiații din Palestina, maltratați de către Poliția de Frontieră din România
foto – APC_CZA

Reacția Poliției de frontiere după acuzațiile primite

Se pare că refugiații cunosc faptul că granița din jurul Dunării este una renumită pentru bătăile, intimidările și expulzările ilegale. Însă și în alte treceri ale frontierei au parte de tratamente la fel de violente, potrivit unor ONG-uri sârbe.

Contactată de Euronews, Poliția de Frontieră din România a negat acuzațiile aduse și declară că nu ar fi acționat conform mărturiilor victimelor.

„Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuie să fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.

Potrivit legii, expulzarea migranților nu se poate face fără acordul scris a unui judecător sau fără oferi ocazia de a depune contestație. Totodată, niciun migrant nu poate fi lipsit de dreptul la azil politic.

În ciuda normelor legale, un reprezentat al unui ONG din Serbia spune că expulzările ilegale din România au devenit tot mai violente.

„Au început cu cel puțin un an în urmă, însă acest tip de violență este recent, a început acum 3-4 luni. El a început mai ales odată ce presiunea migratorie a crescut și în România. Cu cât sunt mai mulți migranți, cu atât cazurile de violență se înmulțesc”, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...