VIDEO

Imaginile accidentului îngrozitor din ultimul Grand Prix de Formula 1. Ce este „Halo”, sistemul care i-a salvat viața pilotului chinez Zhou Guanyu

Sorin Barbu 04.07.2022, 16:05
Imaginile accidentului îngrozitor din ultimul Grand Prix de Formula 1. Ce este „Halo”, sistemul care i-a salvat viața pilotului chinez Zhou Guanyu

Un accident teribil a avut loc în Grand Prix-ul de Formula 1 al Marii Britanii. Patru mașini au fost implicate, iar cel mai mult a avut de suferit cea în care se afla chinezul Zhou Guanyu, care s-a făcut praf. Pilotul a fost salvat de un sistem de protecție pe care concurenții din Formula 1 au încercat din toate puterile să-l blocheze.

Accident teribil în Formula 1, pe circuitul de la Silverstone

Marele Premiu de Formula 1 găzduit de Marea Britanie a oferit multe momente spectaculoase, dar și un accident care i-a speriat pe fanii sportului cu motor. Imediat după startul din etapa cu numărul 10 a Campionatului Mondial, patru mașini au fost implicate într-un accident spectaculos care putea avea urmări foarte grave.

Potrivit imaginilor oficiale, în apropierea primului viraj, monoposturile lui Pierre Gasly (AlphaTauri), George Russell (Mercedes) şi Zhou Guanyu au intrat în contact. Cel mai mult a avut de suferit bolidul în care se afla pilotul chinez. Mașina echipei Alfa Romeo a ajuns dincolo de barierele de siguranță și s-a lovit de gardurile care separă pista de spectatori. Albon şi francezul Esteban Ocon (Alpine) au fost şi ei implicaţi indirect în accident, maşina Williams lovindu-se de bariere când încerca să încetinească. Cursa a fost oprită și s-a reluat după mai bine de 50 de minute.

Halo, „sistemul care abuzează ADN-ul Formulei 1”, a salvat două vieți într-o zi

Zhou Guanyu a fost scos din mormanul de fiare și dus de urgență la spital. Medicii i-au spus că nu are nimic serios. Specialiștii sunt convinși că sistemul „Halo” i-a salvat viața. Nu numai lui, ci și lui Roy Nissany, care s-a trezit cu o mașină peste monopostului lui într-o cursă din Formula 2, în aceeași zi.

„Salut tuturor! Mulțumesc pentru toate mesajele frumoase. Vreau să mulțumesc asistenților și echipei medicale de la Silverstone, au fost fantastici. Îmi doresc mai mult ca niciodată să revin pe pistă, așa că ne vedem în Austria!”, a scris șoferul de la Alfa Romeo, pe pagina sa oficială de Twitter.

„Halo” este un sistem de protecție introdus în Formula 1 în anul 2018. Este vorba de o structură din titan care a fost montată deasupra cockpit-ului, cu rolul de a proteja piloții în eventualitatea unor accidente și coliziuni. Când a fost declarat obligatoriu mai mulți piloți s-au opus.

Max Verstappen, campionul din 2021, spunea că „abuzează ADN-ul Formulei 1, în fiecare sport există riscuri”. Lewis Hamilton era convins în anul 2016 că este „cea mai urâtă modificare din istoria Formulei 1”. Și totuși, cinci mai târziu, sistemul și-a dovedit utilitatea și în cazul unui accident în care a fost implicat britanicul. I s-a întâmplat la Monza, când mașina lui Verstappen a aterizat peste a lui, iar una dintre roți s-a oprit în „Halo”. Mai mulți piloți s-au plâns că bara din față a structurii le obturează vederea, iar fanii au spus că nu sunt încântați de aspectul mașinilor.

Cursa din Marea Britanie a fost câștigată de Carlos Sainz urmat de Perez (Red Bull) și Hamilton (Mercedes). Leclerc (Ferrari) a fost pe 4, Fernando Alonso (Alpine), pe 5, iar Norris (McLaren), pe 6. Mick Schumacher a terminat pe locul 8. Etapa a avut parte și de un moment inedit. Mai mulți protestatari au intrat pe pistă chiar în timpul cursei.

Au fost evacuați la timp și mașinile nu au fost oprite. Cei șapte oameni, care au protestat, fac parte dintr-un grup ecologist.

Urmăriți Impact.ro și pe