Imagini spectaculoase cu autostrada subacvatică construită în China. Are 6 benzi de circulație și LED-uri colorate VIDEO

Cătălina Burghelea 07.01.2022, 10:23
Imagini spectaculoase cu autostrada subacvatică construită în China. Are 6 benzi de circulație și LED-uri colorate VIDEO

Autoritățile chineze au inaugurat o autostradă subacvatică care, pe o porţiune de aproape 11 kilometri, trece pe sub un lac aflat la aproximativ 50 de kilometri de oraşul Shanghai. Construcţia tronsonului a început acum patru ani, pe 9 ianuarie 2018, și este spectaculoasă! Are șase benzi de circulație și LED-uri fabricate special pentru a preveni oboseala şoferilor.

China a construit o autostradă subacvatică în 4 ani

Cu o lungime de aproximativ 11 kilometri, cel mai lung tunel subacvatic din China a fost deschis traficului de vehicule. Patru ani au durat lucrările la acest tronson, care are și lumini LED colorate pentru a preveni oboseala șoferilor.

Potrivit oficialilor guvernamentali chinezi, tunelul subacvatic de peste 10 kilometri, construit sub lacul Taihu, a costat statul 9,9 miliarde de yuani (circa 1,65 miliarde de dolari), notează CNN. Tunelul de 10,79 kilometri lungime și 7,25 metri înălțime trece pe sub Lacul Taihu, al treilea ca mărime lac de apă dulce din China.

Cel mai lung tunel subacvatic de autostradă din China s-a deschis traficului

Porțiunea subacvatică face parte dintr-un tronson de 43,9 kilometri ai autostrăzii Changzou-Wuxi, inaugurat pe 30 decembrie 2021, fiind o rută alternativă pentru cei care călătoresc între oraşele Shanghai şi Nanjing. Conectând autostrăzile din Suzhou, Wuxi și Changzhou, a fost construită pentru a reduce presiunea traficului asupra orașelor de lângă Lacul Taihu, promovând în același timp dezvoltarea economică a orașelor din zona deltei fluviului Yangtze.

Lucrările au început în ianuarie 2018

Construcția tunelului subacvatic a început în ianuarie 2018. Proiectul a folosit echipamente automate de prelucrare a oțelului și sisteme inteligente anti-poluare. Peste 20 de mii de metri de beton au intrat în construcția structurii.

Lacul Taihu, care furnizează apă pentru aproximativ 30 de milioane de oameni, a suferit o poluare severă în ultimii 40 de ani, inclusiv perpetuarea algelor otrăvitoare, și a fost subiectul unor campanii repetate ale autorităților locale pentru a pune capăt deversării în el a deșeurilor industriale și animale.

Tunelul pe sub apă arată spectaculos. Are 6 benzi de circulație și LED-uri colorate

Peste 2 milioane de metri cubi de beton au fost folosiţi pentru construirea tunelului cu două sensuri, lat de 17,45 metri şi cu şase benzi de circulaţie, relatează agenția oficială de presă a Chinei, Xinhua. Tavanul tunelului a fost echipat cu lumini LED colorate, concepute pentru a preveni oboseala șoferului.

Fiind o parte a autostrăzii Changzhou-Wuxi de 43,9 kilometri, deschisă publicului în decembrie 2021, tunelul Taihu acționează ca o rută alternativă pentru cei care călătoresc între Shanghai și Nanjing. De asemenea, leagă autostrăzile din Suzhou, Wuxi și Changzhou, ceea ce scutește din presiunea traficului asupra orașelor care se află chiar lângă lac, promovând și  dezvoltarea economică a acestora.

Ryfast din Norvegia este cea mai lungă şosea subacvatică din lume

Autostrada Taihu este cea mai lungă şosea subacvatică a Chinei, însă nu și cea mai lungă din lume. Recordul este deținut de șoseaua pe sub apă Ryfast din Norvegia, cu o lungime de peste 14 kilometri. Structura face legătura între orașele Stavanger și Strand. Iar cel mai lung tunel săpat sub apă este Canalul Mânecii, cu o lungime de 37,9 kilometri şi care leagă, pe cale ferată, Anglia de Franţa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...