Imagini greu de privit din Rusia lui Putin. Oameni târâți pe străzi și arestați pentru protestele împotriva mobilizării

Andrei Dumitrescu 22.09.2022, 17:10
Imagini greu de privit din Rusia lui Putin. Oameni târâți pe străzi și arestați pentru protestele împotriva mobilizării

La doar 24 de ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat semnarea decretului privind mobilizarea parțială a cetățenilor ruși, pentru a lupta în războiul din Ucraina, apar primele imagini despre modul în care aceștia sunt tratați de forțele de ordine.

Putin a justificat, miercuri, decizia de mobilizare parțială, prin „apărarea suveranității, securității și integrității teritoriale a Rusiei”.

„În această situație, consider necesar să luăm următoarea decizie – şi aceasta este pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm – și anume: pentru apărarea Patriei Mamă, a suveranităţii și integrităţii teritoriale a acesteia, pentru asigurarea securităţii poporului și a oamenilor din teritoriile eliberate, consider necesară susținerea propunerii Ministerului rus al Apărării și a Statului Major General al Rusiei de a efectua mobilizări parțiale în Federația Rusă”, declara Putin.

Peste 1000 de oameni arestați în urma protestelor

La doar după câteva ore după anunțul lui Putin de „apărare a Patriei Mamă”, mii de ruși au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva ordinului de mobilizare parțială.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor pe care le-a cules din 38 de orașe rusești, peste 1.311 persoane au fost reținute până seara târziu.

Acesta a precizat că aceste cifre includ cel puțin 502 în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș din Rusia. Mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legile anti-protest din Rusia.

Irina Volk, oficial al Ministerului rus de Interne, a declarat, într-o declarație citată de agențiile de știri ruse, că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit proteste mici.

„În mai multe regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a declarat Volk, potrivit The Guardian.

„Toate acestea au fost oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru a fi investigate și a se stabili responsabilitatea lor.”

Pănă la 15 ani de închisoare pentru protestatari

Tot miercuri, procuratura din Moscova a anunțat că organizarea sau participarea la proteste pot fi condamnate la 15 ani de închisare, avertismente similare fiind transmise și în cazul altor proteste de pe teritoriul Rusiei.

Potrivit AFP, cel puțin 50 de persoane au fost reținute în centrul Moscovei, iar la Sankt Petersburg poliția a înconjurat un grup de protestatari și i-a reținut unul câte unul.

„Toată lumea este speriată. Eu sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar a ieși acum este foarte periculos, altfel ar fi fost mult mai mulți oameni”, a declarat protestatarul Vasili Fedorov, un student care purta un simbol pacifist pe piept.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...