Imagini din Satelit cu toate bazele militare ale Rusiei. Ce secret al infrastructurii militare a ieșit la iveală

Stan Filon 18.04.2022, 20:21
Imagini din Satelit cu toate bazele militare ale Rusiei. Ce secret al infrastructurii militare a ieșit la iveală

Toți utilizatorii Google Maps au putut să vadă secrete militare ale Rusiei, după ce gigantul a publicat poze din satelit cu detalii sensibile pentru armata rusă. Cine a dorit, a putut să vadă exact cum sunt așezate trupele lui Vladimir Putin, fiind dezvăluită în acest mod detaliile infrastructurii militare. Reamintim că Rusia a invadat Ucraina în urmă cu peste 40 de zile.

Imagini din Satelit cu toate bazele militare ale Rusiei

Google a dat un ajutor neașteptat trupelor ucrainene, după ce a filmat din satelit distribuirea armatei lui Vladimir Putin. Astfel, toți utilizatorii Google Maps au putut să vad unde se află armata rusă și cum este dispusă aceasta, dar și ce arme are în dotare. Căutările pe Google Maps au arătat imagini nou accesibile cu baze militare rusești, rampe de lansare a rachetelor balistice intercontinentale, facilități navale și posturi cheie de comandă din toată Rusia.

„Acum toată lumea poate vedea [n.r. infrastructura militară rusă] cu o rezoluție de aproximativ 0,5 metri pe pixel”, au transmis forțele armate ucrainene pe Twitter.

Imagini din Satelit cu toate bazele militare ale Rusiei
Imagini din Satelit cu toate bazele militare ale Rusiei

Poze clare, accesibile tuturor

Unele dintre imaginile care pot fi accesat de oricine includ portavionul Amiral Kuznetsov, submarine în peninsula Kamchatka din Orientul Îndepărtat și o bază aeriană militară în orașul de vest Kursk, la doar 150 de kilometri de granița ruso-ucraineană.

„Google Maps a deschis accesul publicului la imaginile prin satelit din cartierul general al tuturor bazelor militare, fortificațiilor, facilităților, aeroporturilor, avioanelor, navelor, sistemelor antiaeriene, platformelor de lansare a rachetelor nucleare etc. În această fotografie puteți vedea un avion de luptă Su-57″, a transmis, pe Twitter, Victor Kovalenko, un fost jurnalist, dar și veteran al armatei ucrainene.

Demersul companiei Google se pare că vine de pe urma relațiilor tot mai tensionate dintre gigantul tehnologic american și Rusia. Primul pas important a fost făcut de Google, care a interzis reclamele pentru utilizatorii ruși în urma invaziei Ucrainei de către Kremlin. În replică, Moscova a acuzat YouTube, serviciu deținut de Google, că a provocat un „război informațional” după ce platforma de găzduire video a blocat mass-media rusă de stat. Imaginile din satelit ale instalațiilor militare sunt în mod tradițional blurate sau afișate la o calitate inferioară de Google Maps, pentru a proteja statutul lor clasificat, însă acest lucru se pare că nu mai este de actualitate, cel puțin pentru armata lui Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe