Imagini dezolante cu Peștera Urșilor. Turiștii au distrus mare parte din ea, în căutarea de suveniruri originale

Elena Avramescu 08.07.2021, 10:45
Imagini dezolante cu Peștera Urșilor. Turiștii au distrus mare parte din ea, în căutarea de suveniruri originale

Imagini dezolante cu Peștera Urșilor. Această peșteră, cunoscută și sub numele de Peştera de la Colţul Surpat, de pe Valea Dâmboviţei (comuna argeşeană Dâmbovicioara), mai păstrează azi extrem de puţine dintre speleotemele ce în urmă cu câteva decenii impresionau pe toată lumea. Speologii spun că de vină pentru toate acestea ar fi setea de suveniruri, iar cea mai devastatoare “colectare” s-a făcut cu prilejul filmărilor serialului Cireşarii.

Imagini dezolante cu Peștera Urșilor

Astfel, la doar câteva sute de paşi de intrarea în Cheile de Sus ale Dâmboviţei, pe poteca ce urcă versantul drept, la  20 de metri de urcat și la altitudinea de 850 m se află localizată Peştera Urşilor, Rezervaţie Naturală în care turiștii mai pot să găsească doar câteva urme din stalagmite şi stalactite. Denumirea lor vine de la multitudinea de resturi fosile de urs de cavernă (Ursus spelaeus) descoperite aici în anul 1951.

Şi noi, Clubul de speologie, am găsit aici resturi de oase de urs – vertebre – pe care le-am predat Muzeului Jueţean Argeş. Din păcate, din cauza filmărilor făcute pentru serialul Cireşarii, mai exact pentru episodul Teroarea Neagră, peştera a fost devastată. Au fost persoane care au intrat acolo şi n-au făcut decât să rupă speleotemele, ca să le ducă acasă, ca suveniruri, a spus speologul Gabriel Cazan, preşedintele Clubul Speolopit, pentru Adevărul.

Imagini dezolante cu Pestera Ursilor
Pestera Ursilor

Din păcate, Gabriel Cazan nu se numără printre norocoşii care au putut să se bucure de frumusețile de odinioară ale peşterii, însă cunoaște de la martorii vremurilor de odinioară ce a pierdut.

Peştera era frumoasă, într-adevăr, după cum povesteau localnicii care au prins-o înainte să fie devastată. Era plină, plină de formaţiuni – stalactite, stalagmite, voaluri – care au dispărut pur şi simplu. Este absurd. Nu văd de ce ar pleca cineva acasă cu aşa ceva. Este acelaşi efect ca atunci când pui un pachet de Kent printre nişte pahare, în vitrină. Este un nimic… Spelotemele se văd foarte bine acolo unde ele s-a format. În niciun caz printre pahare şi sticle de whisky, în sufragerie, a mai spus Gabriel Cazan.

Se știe că peştera are două galerii, iar una dintre ele ajunge până în Gangul Urşilor, fiind locul în care au fost descoperite resturile scheletice ce i-au adus denumirea. Se merge inclusiv în genunchi sau târâş, astfel că această experiență nu este pentru toată lumea. Însă este şi o zonă unde se poate instala cortul, însă cea mai mare provocare nu este doar în interior, ci şi în exterior, deoarece drumul până la intrare e o reală problemă.

Peştera este vizitabilă, dar accesul trebuie făcut cu foarte mare atenţie la urcuşul scărilor, până la gura peşterii, pentru că scările sunt într-o fază foarte, foarte avansată de degradare. Este acolo şi un panou de oprire, care-i avertiează pe cei care se încumetă să urce asupra riscurilor de accidente. Odată ajunşi la intrare e altceva. Noi am dormit acolo: am pus 11 corturi în sala mare, o sală uriaşă în care se pot monta corturi fără probleme, a mai spus Gabriel Cazan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...