Imagini de la negocierea dintre polițiști și criminalul din Onești. Lucian Bode a destituit conducerea Poliției județene și municipale

Iancu Andreea 03.03.2021, 20:21

Cazul luării de ostatici din Onești se adâncește, după ce au apărut primele imagini de la negocierea dintre polițiști și criminalul celor doi muncitori. Gheorghe Moroșan, ucigașul care a înjunghiat doi bărbați nevinovați, pe care inițial i-a sechestrat, apare în fotografiile prezentate recent din ziua teribilului eveniment, în timpul discuțiilor purtate cu reprezentanții Poliției.

Imagini de la negocierea dintre polițiști și criminalul din Onești

UPDATE 3 MARTIE, ORA 20:17. Lucian Bode a oferit declaraţii la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Ministrul a destituit conducerea Poliției Județene și municipale şi a sesizat Parchetul cu privire la modul în care au acționat polițiștii.

„Pentru mine din poziția de ministru al Internelor și de simplu cetățean cel mai greu de acceptat este că în urma unei intervenții din partea unei structuri a MAI nu am reușit să salvăm viețile persoanelor aflate în pericol.

Vin astăzi în fața dvs cu rezultatele verificările preliminare. Desfășurarea evenimentelor este cunoscută, drept care nu voi intra în detalii. Mă voi axa pe trei paliere.

1. Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, inspectorul șef și adjunctul acestuia… la comandă se afla adjunctul care s-a deplasat cu întârziere la locul faptei minimizând importanța evenimentului. Conducerea IPJ nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat eșalonul superior pentru a se aloca resurse.

2. Cu privire la modul de implicare a conducerii poliției municipale: a fost ignorat trecutul agresorului. Nu au fost folosite la capacitate resursele informative. Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare.

3. Modul de intervenție, a rezultat că forțele au avut echipamentele necesare. A fost deficitară relaționarea și neasumarea responsabilităților”, a declarat Lucian Bode, conform Realitatea.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Poliția Română pare că nu a învățat nimic după tragedia de la Caracal, de vreme ce un nou eveniment sângeros a avut loc recent într-un alt oraș al țării. Un bărbat din Onești a decis să își facă singur dreptate, după ce a fost nemulțumit de faptul că o instanță a decis să fie evacuat din apartament, în urma unui proces. Astfel, Gheorghe Moroșan, în vârstă de 68 de ani, a devenit cel mai blamat criminal din ultimele zile, după ce a ucis fără milă doi electricieni. Bărbații se aflau în incinta apartamentului pentru a se ocupa de verificări la rețeaua electrică, în timp ce Moroșan i-a luat ostatici. Criminalul a purtat lungi discuții cu polițiștii, care au ajuns la fața locului, însă fără niciun rezultat.

După ore întregi petrecute în conversație cu bătrânul criminal, negocierea dintre polițiști și criminalul din Onești s-a finalizat cu două victime și cu rănirea pensionarului. Unul dintre bărbați a murit pe loc după ce fusese înjunghiat în inimă, în timp ce cel de-al doilea a ajuns cu opt plăgi prin înjunghiere la spital, acolo unde și-a și găsit sfârșitul. În prezent, criminalul se află și el internat în spital, în stare tot mai gravă, după ce polițiștii au reușit să îl rănească prin împușcare.

Într-o ediție specială, difuzată miercuri seara, Antena 3 prezintă imagini de la negocierea care a avut loc în fața blocului în care se regăsește apartamentul groazei. Ore în șir au încercat autoritățile să îl determine pe criminal să îi elibereze pe cei doi bărbați, însă fără vreun rezultat favorabil. Polițiștii au acționat brutal, intrând în apartament abia când victimele erau deja rănite, după ce discuțiile cu Moroșan eșuaseră.

Imagini din timpul negocierii dintre polițiști și Moroșan Gheorghe, criminalul din Onești foto - antena3.ro
Imagini din timpul negocierii dintre polițiști și Moroșan Gheorghe, criminalul din Onești
foto – antena3.ro

Noi ipoteze apar în cazul celor doi ostatici. Unul dintre bărbați ar fi fost ucis cu mult timp înainte de descinderea polițiștilor

Cazul Onești necesită o analiză amănunțită, care să facă lumină cu privire la înșiruirea evenimentelor, în încercarea de a găsi și responsabilii pentru acest eșec al Poliției Române. Imaginile din apartamentul în care au fost luați ostatici cei doi electricieni adaugă o nouă ipoteză. Jurnaliștii Antena 3 au pus cap la cap mai multe informații și au ajuns la concluzia că unul dintre bărbații sechestrați de către criminalul Moroșan ar fi fost ucis cu mai mult timp înainte. Imaginile din locuință arată o baltă de sânge, cel mai probabil locul unde a zăcut până la ultima suflare bărbatul înjunghiat.

Totodată, unele secvențe de la fața locului prezintă doar o singură dată prezența ambilor ostatici alături de criminal. În rest, Moroșan apare împreună cu o singură victimă. De asemenea, unul dintre bărbați, care a și reușit să anunțe serviciul de urgență părea îngrozit în timpul apelului telefonic, cel mai probabil după ce fusese martor la crima colegului său. Rămâne de văzut dacă necropsiile celor două victime vor confirma sau nu această ipoteză.

Imagini din interiorul apartamentului unde au fost ținuți ostatici și uciși cei doi bărbați din Onești
Imagini din interiorul apartamentului unde au fost ținuți ostatici și uciși cei doi bărbați din Onești

Care este starea actuală a ucigașului. Motivul pentru care urmează să fie mutat într-un spital din Bacău

Descinderea polițiștilor în apartamentul din Onești s-a lăsat cu răni serioase și pentru Gheorghe Moroșan, care a fost împușcat în abdomen, brațe și picioare de către agenții care au pătruns în locuință. Acesta a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost transportat la un spital din localitate. Totuși, starea sa a început să se agraveze și astfel specialiștii au decis să îl transfere la Bacău.

În momentul actual starea generală a pacientului este în ușoară agravare. S-a luat legătura cu Spitalul Județean Bacău să îl transferăm la Bacău pentru investigații, fiind un spital de rang superior am decis că e mai bine pentru pacient să fie transferat. A devenit instabil hemodnamic, febril, cu o stare generală în agravare. Tensiunea a început să îi scadă, acum e pe un suport vaso-constructor. Luăm legătura cu medicii de la Bacău, le prezentăm cazul și o să încercăm să transferăm. Momentan starea îi permite, a spus Dumitru Vartic, șeful ATI Onești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...