Ilie Năstase va avea statuie în București! Cine a decis să i-o facă

Gabriel Peneș 08.06.2021, 15:43
Ilie Năstase va avea statuie în București! Cine a decis să i-o facă

Primul lider mondial din tenisul masculin primește ce a dorit. Ilie Năstase va avea statuie în București! E drept, lucrarea nu vine din partea autorităților, așa cum și-ar fi dorit cel poreclit Nasty. Ajuns la 74 de ani, Năstase și-ar dori și înființarea unui muzeu unde să fie expuse toate trofeele pe care le-a cucerit de-a lungul carierei.

Ilie Năstase va avea statuie în București!

Nu e de la cine îi ceruse, dar e mai mult decât nimic. Ilie Năstase va avea statuie în București! Cel mai mare jucător de tenis din istoria țării a avut, acum ceva vreme, o solicitare către Primăria Capitalei. Primul număr 1 mondial și-ar fi dorit, în primul rând, mai multă recunoaștere din partea autorităților pentru sportivii care au scris istorie pentru România. Năstase a invocat ideea înființării unui muzeu, pentru că ar vrea să le împărtășească cu toată lumea, dar și a unei statui. Pusă, de preferat, într-un loc „pe unde trece lumea”.

România nu acordă niciun respect campionilor. Nadia Comăneci nu are statuie aici, dar o are în America. Avem o statuie, dar nu e a noastră, e a lui Charles de Gaulle. Eu încerc de nu știu câte luni să mă apropii de primarul Capitalei, să am și eu. Vreau și eu să o pun acolo unde trece lumea, să o țin și să mă uit în fiecare zi la ea și la trofeele mele. Nici nu mai intru în camera cu trofee, parcă mă răscolește, parcă intru la pușcărie. Sunt un prizonier al acestor trofee. Și vreau să le împărtășesc cu toată lumea, dacă se poate. Dacă nu, pun un lacăt și le închid”, a declarat Ilie Năstase, citat de gsp.ro.

Ilie Năstase va avea statuie în București! Cine a decis să i-o facă
Ilie Năstase va avea statuie în București! La Deva deja există un ansamblu statuar ce o înfățișează pe Nadia Comăneci, dar și pe marii antrenori și marile gimnaste ale României/Sursa foto: orasuldeva.ro

Cine a decis să i-o facă

De curând, dublul câștigător de Grand Slam a aflat că nașul său de cununie, fostul internațional, Ciprian Marica, îi va fce pe banii săi statuia dorită.

Știu că va fi realizată după o poză de-a mea pe care am făcut-o în Australia. Am înțeles că va avea o înălțime de 2.25 de metri. Cât o să coste nu am întrebat, pentru că nu ar fi un gest tocmai elegant din partea mea să-l întreb pe Ciprian Marica astfel de informații sau cât a cheltuit pentru statuia mea. Este cadoul lui pentru mine și nu pot decât să-i mulțumesc frumos”, a precizat Ilie Năstase, conform prosport.ro.

Totuși, mai există foști mari sportivi români care au deja statui în diferite locuri din țară. Cea a multiplului campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin tronează de ani buni la intrarea dinspre Ștefan cel Mare în complexul sportiv Dinamo. De asemenea, la Deva, pe Aleea gimnastelor”, au fost amplasate, în 2008, 15 busturi din bronz: 4 ale marilor cupluri de antrenori Marta – Bela Karoly și Maria Bitang – Octavian Bellu și 11 ale marilor gimnaste ale țării, în frunte cu Nadia Comăneci.

Mai precis, Nadia Comăneci, Lavinia Agache, Ecaterina Szabo, Monica Roșu, Andreea Răducan, Daniela Silivaș, Maria Olaru, Simona Amânar, Daniela Șofronie, Gina Gogean și Lavinia Miloșovici. Ansamblul de statui a fost amenajat chiar în fața Sălii Olimpice de Gimnastică. Nicolae Dobrin, unul dintre „zeii” fotbalului românesc, are, la rândul său, tot din 2008, un bust în complexul sportiv Trivale din Pitești. Mai puțin știută este statuia unuia dintre „eroii de la Guadalajara”, Emeric Dembroschi, autorul unui gol în memorabila partidă cu Brazilia, scor 2-3. Aceasta a fost ridicată în localitatea natală a marelui fotbalist, Câmpulung de la Tisa, din județul Maramureș.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....